Разбијен план за изазивање хаоса

Горан Маунага
Разбијен план за изазивање хаоса

Бањалука - Напади и провокације које су на дан одржавања референдума у Српској, у циљу онемогућавања гласања, планирале екстремне групе под диригентском палицом отуђених центара моћи у Обавјештајно-безбједносној агенцији (ОБА) БиХ, осујећени су јер су ти планови откривени на вријеме.

Истакао је то саговорник "Гласа Српске" близак безбједносним структурама и нагласио да постоје подаци и о покушају организовања терористичког напада, али да је и та пријетња захваљујући благовременим информацијама стављена под контролу.

- Све је то оперативно покривено, а све екстремне групе добро познате. Индикативна је изненадна тишина након бурних реаговања из ФБиХ поводом одржавања референдума. И то примиривање ситуације такође спада у фазу припреме изазивања нестабилности и хаоса на дан одржавања референдума, али ништа од тога неће бити реализовано. Све је раскринкано на вријеме - каже наш саговорник.

Медији у БиХ и Србији објавили су недавно да је ОБА покренула акцију под називом "Врућа касна јесен-рана зима" у циљу дестабилизације РС и Србије. Дио тог плана је и прислушкивање званичника с обје стране Дрине, а на првом мјесту предсједника Српске и премијера Србије Милорада Додика и Александра Вучића, те изазивање инцидената.

- РС посједује боље уређаји за заштиту од прислушкивања од оних које посједује ОБА, тако да практично припадници ОБА који прислушкују углавном чују само оно што прислушкивани и желе да им открију. Таква ситуације је бар када је ријеч о високопозиционираним функционерима. Упркос стављању ситуације под контролу брине чињеница да је тај план постојао и да у њему учествују дијелови ОБА, те да су на мети прислушкивања високопозиционирани функционери РС и Србије - каже наш извор.

Истиче да би припадници ОБА прислушкивали на исти начин и у случају да нема референдума у РС, јер су зато и доведени у ту агенцију.

- Ријеч је о кадровима бивше бошњачке тајне службе АИД. Најмоћнији странци прво су били против именовања садашњег директора ОБА Османа Мехмедагића на ту позицију због његове радикалне ратне прошлости, али кад је прихватио њихове услове, постављен је на позицију шефа ОБА - рекао је наш саговорник.

Додао је да су агенти ОБА који су били задужени за план дестабилизације преко својих плаћеника у медијима подметнули и причу да је Вучић из РС добио фалсификоване документе у којима је наведено да га прислушкују припадници ОБА.

- Права истина је да су ти документи вјеродостојни и доказ су о прислушкивању. Документе су Вучићу дали припадници Безбедносно-информативне агенције (БИА). Провјером је установљено да је тачно све што пише у њима. Прислушкивање из ОБА није ништа ново, то траје годинама, али је у посљедње вријеме, након промјене кадрова у ОБА, појачано. С таквим начином рада ОБА, као агенције БиХ, Српској не преостаје ништа друго него да формира своју обавјештајно-безбједносну агенцију - рекао је наш извор.

Бивши министар унутрашњих послова РС Радислав Јовичић каже да су проблеми у обавјештајно-безбједносном сектору БиХ огромни и да ту нема никаквог реда због превеликог броја надлежности, лоших закона и лоше координације између безбједносних агенција у БиХ.

- У БиХ постоје 22 безбједносне агенције између којих нема никакве координације. У таквој ситуацији није чудно то што припадници појединих агенција раде и мимо закона. У тој општој шуми поједине агенције преузимају надлежности и користе овлашћења која им не припадају. Све то треба што прије регулисати и увести у уставни и законски оквир, али то је тежак пут. Питање је колико још таквих случајева има, а да још нису угледали свјетлост дана - рекао је Јовичић.

Директор Међународног института за безбједност у Београду Орхан Драгаш рекао је да међународна заједница и велике силе морају реаговати на нове покушаје изазивања рата у БиХ и на Балкану. У Заједничкој комисији Парламента БиХ за надзор над радом ОБА нисмо успјели да дођемо до изјаве.

Одбрана

Радислав Јовичић каже да РС има капацитете да се супротстави незаконитом дјеловању обавјешајно-безбједносних структура са нивоа БиХ и из окружења.

- МУП РС има своје одјељење које одлично ради на тим пословима. Неке кораке треба да предузму и политички лидери. Те проблеме треба да рјешавају са својим колегама на састанцима на заједничком нивоу власти. То је једини начин - рекао је Јовичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана