Раст минималца буди радничку наду у веће плате

Маријана Миљић
Раст минималца буди радничку наду у веће плате

Бањалука - Повећање минималне плате у РС неће угрозити привредника, иако су израчунали да ће их то мјесечно коштати 1,4 милиона КМ, док рачуница синдиката показује да то неће битније подићи животни стандард, али да ће отворити врата за раст свих плата у приватном сектору.

Анализа ефеката договореног повећања најниже плате у РС за 2017. годину са 370 на 395 марака послије дугог времена никад ближе није довела ставове послодаваца и синдикалаца. Док су годинама уназад углавном ковитлали мачевима, сада су се колико-толико усагласили и од овог потеза очекују прилично сличне ефекте.

Према подацима Фонда за пензијско и инвалидско осигурање у РС најнижу плату у Српској прима 33.539 радника. Прве рачунице послодаваца говоре да ће за њихове плате бити потребно издвојити мјесечно додатних 840.000 плус још скоро 500.000 марака за порезе и доприносе. Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић каже да их не брину прве процјене и да договорено повећање минималне плате не би требало да буде препрека пословању привредника.

- Плате у реалном сектору од 2010. до 2016. године повећане су 6,8 одсто и то је отворило врата за раст минималца. За очекивање је било да коначно, након шест година, имамо повећање минималне плате у РС - рекао је Шкребић.

Нагласио је да пословној заједници у РС ударац не представља повећање минималца, већ несавјесни послодавци који злоупотребљавају институт најниже плате.

- Такви послодавци минималну плату исплаћују на рачуне радника, а престали дио им дају на руке чиме оштећују РС. Од Владе РС смо добили чврсто обећање да ће стати украј овој пракси и да неће више бити повлашћених којима ће се гледати кроз прсте. Потребан је озбиљан рад и надамо се да ће то надлежне институције коначно испоштовати - навео је Шкребић и додао да без стабилног политичког амбијента нема ни инвестиција у РС и већег запошљавања.

Из Савеза синдиката РС, који је на почетку тражио да најнижа плата износи 50 одсто просјечне, односно да она износи 415 марака, такође стижу помирљиви ставови. Синдикалци дијеле мишљење да је кључни корак обрачун са несавјесним послодавцима.

- Најнижу плату требало би да прима око 19.000 радника, а никако дупло више што је тренутно случај. То се дешава јер појединци злоупотребљавају институт најниже плате и крајње је вријеме да Влада РС стане у крај тој пракси. Ти послодавци наносе штету радницима, Српској и савјесним послодавцима - рекла је Мишићева.

Коментаришући договорени раст минималца, Мишићева истиче да се од тог износа и након раста не може преживјети десет дана, али да он има значај.

- Ријеч је о симболичном повећању које ће бити генератор за повећање плате свим радницима у РС у реалном сектору. Договором о повећању минималне плате стечени су услови за повећање најниже цијене рада унутар свих гранских синдиката, односно гранских удружења послодаваца. У идућој години требали би добити колективне уговоре у којима ће за одређени износ бити повећана плата сваком раднику у РС. Посебно поздрављамо одлуку представника привредника да кроз преговоре са привредним синдикатима у колективним уговорима буду повећане плате, а посебно оним радницима који носе посао у оквиру предузећа - казала је Мишићева.

Договор о најнижој плати прослијеђен је Влади на потврђивање.

За разлику од приближених ставова о минималцу, синдикати се противе одлуци Владе да смањи накнаду за минули рад са 0,5 на 0,3 одсто за сваку годину радног стажа. Став синдиката, међутим, није уврштен у приједлог буџета РС за идућу годину "тешког" 3,2 милијарде КМ који су министри прексиноћ усвојили и упутили у скупштинску процедуру. Три гранска синдиката су најавила да ће се против смањења минулог рада борити и на улици, а подршку су добили и од Мишићеве.

Влада РС је по хитном поступку усвојила и у скупштинску процедуру упутила и приједлог економских реформи РС за период од 2017. до 2019. године, те приједлоге закона о банкама и престанку важења Закона о посебном доприносу за солидарност. Министри су усвојили и приједлоге измјена закона о порезу на добит и о Агенцији за банкарство РС.

Пензије

Министар финансија РС Зоран Тегелтија рекао је да на основу макроекономских показатеља нема основа за повећање пензија.

- Нисам сигуран да ли ће доћи до неких другачијих договора Владе и пензионера, али постоји простор за одређене корекције - рекао је Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана