Радојичић: Побједничке странке требају формирати власт у »пакет аранжману«

Срна
Радојичић: Побједничке странке требају формирати власт у »пакет аранжману«

Бањалука - Предсједник бањалучког одбора СНСД-а Игор Радојичић изјавио је да је задовољан резултатом ове странке у највећем граду Српске и да је знатно бољи у поређењу са посљедњим локалним изборима у Бањалуци.

"Наш резултат у Бањалуци је подигнут за 5.000 до 20.000 гласова у односу на прошле локалне изборе, зависно од изборног нивоа", изјавио је Радојичић и додао да је СНСД задовољан оствареним резултатом у највећем граду РС, поготово кад се зна да је побједа остварена на сва четири изборна нивоа.

Он је истакао да је СНСД у Бањалуци задржао пет посланичких мандата у Народној скупштини РС, те два у парламенту БиХ.

Према његовим ријечима, раст опозиције на нетом одржаним изборима јесте "статистички доказив, али не нарочито драматичан по СНСД јер је СДС са садашњих 18 мандата нарастао на највише 24 мандата, у што се убрајају и посланици Српске радикалне странке".

Он је истакао да раст од четири мандата у случају СДС-а не може бити аргумент за тврдњу о великом изборном успјеху СДС-а.

Како је казао, СНСД још није ступио у разговоре о формирању власти и скупштинске већине ни на нивоу РС ни БиХ, али да сматра да побједничке странке требају формирати власт у "пакет аранжману", односно и у РС и ФБиХ и Савјету министара БиХ.

"СНСД је заинтересован да побједничке странке у ентитетима формирају Савјет министара БиХ, а желимо да учествујемо и у Влади ФБиХ. Ако побједничке странке у ФБиХ - СДА и ХДЗ БиХ имају интерес за учешће у Влади РС и ако се може направити 'пакет аранжман' и за Савјет министара онда би власт на нивоу БиХ могла бити прилично брзо конституисана", навео је Радојичић.

Говорећи о данас представљеним резултатима Централне изборне комисије у вези пребројавања гласова, Радојичић је напоменуо да статистички подаци СНСД-а указују на то да је Милорад Додик дефинитивно побиједио у изборној трци за предсједника РС.

"Једино би озбиљан изборни инжињеринг у вези гласова из тзв. врећа могао да утиче на тај резултат јер је разлика у корист Додика око 10.000 гласова и јако је тешко достижна", рекао је Радојичић.

Он је додао да је разлика у броју освојених гласова између Жељке Цвијановић и Младена Иванића у трци за српског члана Предсједништва и даље јако мала и да је јасно да ће гласови из иностранства одлучити ко ће од њих двоје добити ову битку.

"Партије из владајуће коалиције, одбносно СНСД, ДНС и СП имају апсолутну већину за формирање скупштинске већине, без подршке било којег четвртог партнера. Сада се треба концентрисати на разговоре о формирању власти и престати се бавити изборима", рекао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана