Профили нових начелника и градоначелника у Српској: Повјерење економистима и “шумарима”

Вељко Зељковић
Профили нових начелника и градоначелника у Српској: Повјерење економистима и “шумарима”

БАЊАЛУКА - Нови начелници и градоначелници у Републици Српској су углавном мушкарци просјечне старости око 46 година и факултетски образовани.

У најкраћем, то је профил нових локалних “вођа”, који су на посљедњим изборима задобили највеће повјерење грађана.  

Од 64 фотеље, колико је било у игри, само пет одсто је припало женама. Међу онима које ће у наредне четири године обављати ову дужност су Милка Иванковић из Источног Дрвара и Снежана Ружичић из свјетски познате општине Језеро, које су успјеле да обнове мандат, али и Мила Петковић из Новог Горажда. Када је у питању старосна структура нових начелника, највеће животно искуство има Драгомир Гаговић (65), који је у Трнову поновио изборни резултат са прошлих избора.

С друге стране, далеко најочуванији родни лист у овој 64-чланој екипи има Драшко Станивуковић. Он је са својих 27 година успио засјести у фотељу првог човјека Бањалуке. И Бијељина је добила младог градоначелника. Умјесто ветерана Миће Мићића, на његово мјесто грађани су изабрали Љубишу Петровића (32),  иначе специјалисту радиологије.

Анализирајући образовање нових начелника, може се видјети да ту има дипломаца, постдипломаца, магистара и доктора, али и студената, те оних са средњом стручном спремом.

Највише начелничких мандата ипак су освојили дипломирани економисти, а међу тим локалним заједницама су Костајница, Приједор, Источни Дрвар, Прњавор, Осмаци, Шамац, Угљевик, Вукосавље, Источна Илиџа, Требиње, Источно Сарајево, Доњи Жабар...

На другом мјесту нашли су се они за факултетском дипломом Шумарског факултета, а то су начелници општина Нови Град, Србац, Котор Варош, Пелагићево, Рогатица, Трново...

Слиједе правници, те они са дипломом Пољопривредног и Електротехничког факултета, али и доктори медицине. Поред Огњена Милинковића из Гацка и Љубише Петровића из Бијељине, у докторској екипи је и нови-стари начелник Теслића, неуролог Милан Миличевић, те радиолог Раденко Рељић из Козарске Дубице, Драган Вођевић из Мркоњић Града и Раде Савић из Лопара.

Ту је и један мањи број разних менаџера са дипломама приватних факултета, технолога, “грађевинаца”, али и политоколога и бизнисмена (Шипово и Осмаци), те по један начелник који је завршио Војну академију (Рудо), геодезију (Вишеград) и Теолошки факултет (Добој).

Млади

У друштву “младих лавова” налази се и Милан Вукадиновић рођен 1987. године. Он ће у наредне четири године водити Фочу. Миладиновић је иначе дипломирани електроинжењер, који је факултет завршио са фасцинантним просјеком од 9,70. Исто годиште је и нови начелник општине Гацко Огњен Милинковић, иначе специјализант ортопедске хирургије и трауматологије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана