Profili novih načelnika i gradonačelnika u Srpskoj: Povjerenje ekonomistima i “šumarima”

Veljko Zeljković
Profili novih načelnika i gradonačelnika u Srpskoj: Povjerenje ekonomistima i “šumarima”

BANjALUKA - Novi načelnici i gradonačelnici u Republici Srpskoj su uglavnom muškarci prosječne starosti oko 46 godina i fakultetski obrazovani.

U najkraćem, to je profil novih lokalnih “vođa”, koji su na posljednjim izborima zadobili najveće povjerenje građana.  

Od 64 fotelje, koliko je bilo u igri, samo pet odsto je pripalo ženama. Među onima koje će u naredne četiri godine obavljati ovu dužnost su Milka Ivanković iz Istočnog Drvara i Snežana Ružičić iz svjetski poznate opštine Jezero, koje su uspjele da obnove mandat, ali i Mila Petković iz Novog Goražda. Kada je u pitanju starosna struktura novih načelnika, najveće životno iskustvo ima Dragomir Gagović (65), koji je u Trnovu ponovio izborni rezultat sa prošlih izbora.

S druge strane, daleko najočuvaniji rodni list u ovoj 64-članoj ekipi ima Draško Stanivuković. On je sa svojih 27 godina uspio zasjesti u fotelju prvog čovjeka Banjaluke. I Bijeljina je dobila mladog gradonačelnika. Umjesto veterana Miće Mićića, na njegovo mjesto građani su izabrali Ljubišu Petrovića (32),  inače specijalistu radiologije.

Analizirajući obrazovanje novih načelnika, može se vidjeti da tu ima diplomaca, postdiplomaca, magistara i doktora, ali i studenata, te onih sa srednjom stručnom spremom.

Najviše načelničkih mandata ipak su osvojili diplomirani ekonomisti, a među tim lokalnim zajednicama su Kostajnica, Prijedor, Istočni Drvar, Prnjavor, Osmaci, Šamac, Ugljevik, Vukosavlje, Istočna Ilidža, Trebinje, Istočno Sarajevo, Donji Žabar...

Na drugom mjestu našli su se oni za fakultetskom diplomom Šumarskog fakulteta, a to su načelnici opština Novi Grad, Srbac, Kotor Varoš, Pelagićevo, Rogatica, Trnovo...

Slijede pravnici, te oni sa diplomom Poljoprivrednog i Elektrotehničkog fakulteta, ali i doktori medicine. Pored Ognjena Milinkovića iz Gacka i Ljubiše Petrovića iz Bijeljine, u doktorskoj ekipi je i novi-stari načelnik Teslića, neurolog Milan Miličević, te radiolog Radenko Reljić iz Kozarske Dubice, Dragan Vođević iz Mrkonjić Grada i Rade Savić iz Lopara.

Tu je i jedan manji broj raznih menadžera sa diplomama privatnih fakulteta, tehnologa, “građevinaca”, ali i politokologa i biznismena (Šipovo i Osmaci), te po jedan načelnik koji je završio Vojnu akademiju (Rudo), geodeziju (Višegrad) i Teološki fakultet (Doboj).

Mladi

U društvu “mladih lavova” nalazi se i Milan Vukadinović rođen 1987. godine. On će u naredne četiri godine voditi Foču. Miladinović je inače diplomirani elektroinženjer, koji je fakultet završio sa fascinantnim prosjekom od 9,70. Isto godište je i novi načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković, inače specijalizant ortopedske hirurgije i traumatologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana