Предложен притвор за Сену Хамзабеговић: Прикупљала и слала помоћ за ратнике „Исламске државе“

Срна
Предложен притвор за Сену Хамзабеговић: Прикупљала и слала помоћ за ратнике „Исламске државе“

САРАЈЕВО- Тужилаштво БиХ упутило је Суду БиХ приједлог за одређивање притвора осумњиченој за финансирање терористичких активности Сени Хамзабеговић (61), држављанки БиХ и Швајцарске, саопштено је из Тужилаштва.

Тужилаштво је предложило мјеру притвора због опасности од бјекства осумњичене, као и опасности да би боравком на слободи могла починити ново кривично дјело или довршити започето.

Припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) Хамзабеговићеву су ухапсили јуче на аеродрому у Тузли по доласку у БиХ.

Тужилаштво, заједно са СИПА и партнерским институцијама у БиХ и иностранству, спроводи истрагу током које су прикупљени докази да је осумњичена, у више наврата, од 2013. до 2018. године, учествовала у прикупљању и пружању финансијске помоћи за држављане БиХ који су боравили на страним ратиштима Сирије и Ирака, иако је знала да се те особе боре на страни оружаних формација такозване „Исламске државе“, укључујући формације „Јахбет Ал Нусра“, „Ал Нусра фронт“ и друге које је Савјет безбједности УН прогласио терористичким.

Прикупљени су докази да је осумњичена у неколико наврата свом супругу, који је био високопозиционирани припадник „Исламске државе“ и још је у бјекству, просљеђивала новац, иако је знала да ће бити кориштен за финансирање терористичких група и њихових активности.

Прикупљени су докази да је осумњичена боравила на подручју Сирије, те била у контакту са држављанима БиХ на том подручју и знала у које сврхе се користи новац који је просљеђивала.

У Суду БиХ данас је заказао рочиште поводом приједлога Тужилаштва БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана