Предложен престанак мандата страним судијама и затварање ОХР-а

Срна
Foto: Срна

МОСТАР - У БиХ треба успоставити пуни суверенитет, који подразумијева престанак страног интервенционизма у виду престанка мандата страних судија у Уставном суду БиХ и затварања Канцеларије високог представника у БиХ, како је иницијално предвиђено Дејтонским споразумом, наводи се у споразуму о пуном суверенитету БиХ.

Овај споразум данас је партнерима на нивоу БиХ подијелио лидер СНСД-а Милорад Додик на састанку у Мостару, а предложено је да га потпишу предсједници СНСД-а, ХДЗ-а и СДП-а.

Речено је да ће се о споразуму ХДЗ и СДП изјаснити до наредног састанка.

Овим документом је предвиђено да Парламентарна скупштина на нивоу БиХ усвоји Закон о Уставном суду БиХ којим ће се, између осталог, одредити други метод избора судија Уставног суда БиХ које је до сада бирао предсједник Европског суда за људска права.

Потписнице Анекса 10 Дејтонског мировног споразума Србија, Хрватска, БиХ, Федерација БиХ и Република Српска позване су да дају изјаву којом се утврђује престанак постојања институције Високог представника и његове канцеларије (ОХР) и којом се обавезују да ће у потпуности преузети права и обавезе из Дејтонског споразума.

"Парламентарна скупштина БиХ, Република Српска и ФБиХ ће релевантним актима утврдити престанак страног интервенционизма који подразумијева престанак потребе дјеловања Савјета за имплементацију мира, престанак рада институције Високог представника и престанак мандата судија Уставног суда БиХ које је бирао предсједник Европског суда за људска права, а којима се уједно успоставља пуни суверенитет БиХ", једна је од тачака споразума.

Како се наводи, Општим оквирним споразумом за мир парафираним у Дејтону, БиХ је установљена као сложена држава састављена од два ентитета Републике Српске и ФБиХ, чиме је потврђен статус Републике Српске и ФБиХ као државотворних ентитета.

"БиХ је заједничка држава три конститутивна народа - Срба, Бошњака и Хрвата и осталих народа и грађана, а њена уставна структура ће се развијати на основу договора и консензуса као темељних вриједности сваке вишенационалне државе", наводи се у споразуму.

БиХ, према споразуму, као пуноправна чланица УН има право и обавезу да на својој територији успостави пуни суверенитет како је то и прописано начелима Повеље У, која су постала саставни дио међународног права, што искључује доношење одлука од стране недржавних органа.

 

.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана