Predložen prestanak mandata stranim sudijama i zatvaranje OHR-a

Srna
Foto: Srna

MOSTAR - U BiH treba uspostaviti puni suverenitet, koji podrazumijeva prestanak stranog intervencionizma u vidu prestanka mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika u BiH, kako je inicijalno predviđeno Dejtonskim sporazumom, navodi se u sporazumu o punom suverenitetu BiH.

Ovaj sporazum danas je partnerima na nivou BiH podijelio lider SNSD-a Milorad Dodik na sastanku u Mostaru, a predloženo je da ga potpišu predsjednici SNSD-a, HDZ-a i SDP-a.

Rečeno je da će se o sporazumu HDZ i SDP izjasniti do narednog sastanka.

Ovim dokumentom je predviđeno da Parlamentarna skupština na nivou BiH usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH kojim će se, između ostalog, odrediti drugi metod izbora sudija Ustavnog suda BiH koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma Srbija, Hrvatska, BiH, Federacija BiH i Republika Srpska pozvane su da daju izjavu kojom se utvrđuje prestanak postojanja institucije Visokog predstavnika i njegove kancelarije (OHR) i kojom se obavezuju da će u potpunosti preuzeti prava i obaveze iz Dejtonskog sporazuma.

"Parlamentarna skupština BiH, Republika Srpska i FBiH će relevantnim aktima utvrditi prestanak stranog intervencionizma koji podrazumijeva prestanak potrebe djelovanja Savjeta za implementaciju mira, prestanak rada institucije Visokog predstavnika i prestanak mandata sudija Ustavnog suda BiH koje je birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, a kojima se ujedno uspostavlja puni suverenitet BiH", jedna je od tačaka sporazuma.

Kako se navodi, Opštim okvirnim sporazumom za mir parafiranim u Dejtonu, BiH je ustanovljena kao složena država sastavljena od dva entiteta Republike Srpske i FBiH, čime je potvrđen status Republike Srpske i FBiH kao državotvornih entiteta.

"BiH je zajednička država tri konstitutivna naroda - Srba, Bošnjaka i Hrvata i ostalih naroda i građana, a njena ustavna struktura će se razvijati na osnovu dogovora i konsenzusa kao temeljnih vrijednosti svake višenacionalne države", navodi se u sporazumu.

BiH, prema sporazumu, kao punopravna članica UN ima pravo i obavezu da na svojoj teritoriji uspostavi puni suverenitet kako je to i propisano načelima Povelje U, koja su postala sastavni dio međunarodnog prava, što isključuje donošenje odluka od strane nedržavnih organa.

 

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana