Правобраниоци траже више људи и новца

В. К.
Правобраниоци траже више људи и новца

Сарајево - Правобранилаштво БиХ припремило је план рада од 2017. до 2019. године у којем су истакли да поједине ствари морају бити промијењене из коријена како би могли одговорити на све изазове и задатке.

Посебну пажњу су усмјерили на потребу измјена Закона о Правобранилаштву и доношења новог правилника о унутрашњој организацији. Посљедње измјене Правилника о унутрашњој организацији урађене су 2009. године.

- С обзиром на изазове који стоје пред Правобранилаштвом БиХ и започете реформе институције кроз измјене закона, потребе све више превазилазе постојећу организациону структуру, што повлачи са собом постављање темеља за нову организациону структуру. То подразумијева што хитнију измјену Правилника о унутрашњој организацији уз кадровско и материјално-кадровско јачање. У супротном, поставља се питање објективне могућности Правобранилаштва да на ефикасан начин одговори свим изазовима које долазе - нагласили су у тој институцији.

Кључни задатак Правобранилаштва је заступање институција БиХ у споровима. БиХ и њене институције изгубиле су лани 112 парница покренутих због неодговорних потеза функционера и чиновника, а правобраниоци још нису срачунали колико ће те грешке извући новца из буџета. Правобранилаштво БиХ је лани имало у раду више од 5.700 предмета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана