Правобранилаштво БиХ затражило пролонгирање измирења дуга Српској: Траже још годину за исплату 30 милиона КМ

Маријана Миљић Бјеловук
Правобранилаштво БиХ затражило пролонгирање измирења дуга Српској: Траже још годину за исплату 30 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Правобранилаштво БиХ затражило је да рок, до када Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ треба да Српској измири око 30 милиона марака на основу правоснажне пресуде, буде помјерен са 11. јуна ове године на исти дан идуће.

Из Правобранилаштва БиХ казали су “Гласу Српске” да су у својству законског заступника УИО, 27. маја ове године поднијели приједлог Суду БиХ.

- Наш приједлог односи се на одгађање спровођења извршења рјешења Суда БиХ од 28. септембра 2016. године до 11. јуна 2023. године. Суд БиХ још увијек није донио одлуку по том приједлогу - рекао је замјеник правобраниоца БиХ Исмет Велић.

Из Суда БиХ јуче нисмо успјели добити одговоре на питање да ли су разматрали приједлог Правобранилаштва БиХ, те да ли ће поново бити пролонгиран рок до када УИО треба да измири дуг Српској на основу правоснажне пресуде.

Суд БиХ је у септембру 2018. године донио рјешење којим привремено одгађа поступак извршења правоснажне пресуде и у континуитету одгађа даље извршење закључно са 11. јуном ове године. 

Из Министарства финансија РС јуче се нису оглашавали, а дан раније казали су “Гласу Српске” да ће инсистирати  на принудној наплати ако пресуда Суда БиХ за измирење дуга по основу расподјеле прихода не буде реализована до 11. јуна.

- Инсистираћемо на принудној наплати јер се неизвршењем правоснажног судског рјешења ствара правна несигурност, а РС трпи посљедице правне недоречености и компликованих односа у области индиректних пореза у БиХ - подвукли су у Министарству финансија.

Нагласили су да су у протеклом периоду искориштене све судске и ванпарничне могућности како би било наплаћено око 30 милиона КМ по основу правоснажне судске пресуде за измирење дуга по основу расподјеле прихода за 2009. и 2010. годину.

- Српска је у току 2018. године блокадом рачуна УИО успјела наплатити 4,7 милиона КМ, док остатак средстава и поред правоснажне пресуде није добијен јер Суд БиХ у континуитету одгађа даље извршење закључно са 11. јуном - нагласили су у Министарству финансија. 

Због цјелокупне ситуације Српска је била и за постизање вансудског споразума о измирењу обавеза са Министарством финансија ФБиХ, имајући у виду чињеницу да је ријеч о новцу који је расподјелом средстава УИО припао ФБиХ, а требало је РС. Међутим, споразум о измирењу обавеза никада није потписан.

Грађани чекају

Из УИО навели су да су више пута о овом проблему информисали Управни одбор те институције и Савјет министара БиХ, те да су им објаснили какве је све проблеме изазвало принудно извршење судске пресуде 2018. године.

- Тада је скинуто и 1,4 милиона марака са депозитних рачуна. На тим рачунима налазио се новац грађана и правних лица која су полагала депозите приликом увоза аутомобила у БиХ. Дакле, грађани чекају тај новац, а ми га немамо јер је заплијењен  - казали су у УИО. Због тога, како су навели и након четири године не могу испунити своју обавезу и вратити новац грађанима и правним лицима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана