Pravobranilaštvo BiH zatražilo prolongiranje izmirenja duga Srpskoj: Traže još godinu za isplatu 30 miliona KM

Marijana Miljić Bjelovuk
Pravobranilaštvo BiH zatražilo prolongiranje izmirenja duga Srpskoj: Traže još godinu za isplatu 30 miliona KM

BANjALUKA - Pravobranilaštvo BiH zatražilo je da rok, do kada Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH treba da Srpskoj izmiri oko 30 miliona maraka na osnovu pravosnažne presude, bude pomjeren sa 11. juna ove godine na isti dan iduće.

Iz Pravobranilaštva BiH kazali su “Glasu Srpske” da su u svojstvu zakonskog zastupnika UIO, 27. maja ove godine podnijeli prijedlog Sudu BiH.

- Naš prijedlog odnosi se na odgađanje sprovođenja izvršenja rješenja Suda BiH od 28. septembra 2016. godine do 11. juna 2023. godine. Sud BiH još uvijek nije donio odluku po tom prijedlogu - rekao je zamjenik pravobranioca BiH Ismet Velić.

Iz Suda BiH juče nismo uspjeli dobiti odgovore na pitanje da li su razmatrali prijedlog Pravobranilaštva BiH, te da li će ponovo biti prolongiran rok do kada UIO treba da izmiri dug Srpskoj na osnovu pravosnažne presude.

Sud BiH je u septembru 2018. godine donio rješenje kojim privremeno odgađa postupak izvršenja pravosnažne presude i u kontinuitetu odgađa dalje izvršenje zaključno sa 11. junom ove godine. 

Iz Ministarstva finansija RS juče se nisu oglašavali, a dan ranije kazali su “Glasu Srpske” da će insistirati  na prinudnoj naplati ako presuda Suda BiH za izmirenje duga po osnovu raspodjele prihoda ne bude realizovana do 11. juna.

- Insistiraćemo na prinudnoj naplati jer se neizvršenjem pravosnažnog sudskog rješenja stvara pravna nesigurnost, a RS trpi posljedice pravne nedorečenosti i komplikovanih odnosa u oblasti indirektnih poreza u BiH - podvukli su u Ministarstvu finansija.

Naglasili su da su u proteklom periodu iskorištene sve sudske i vanparnične mogućnosti kako bi bilo naplaćeno oko 30 miliona KM po osnovu pravosnažne sudske presude za izmirenje duga po osnovu raspodjele prihoda za 2009. i 2010. godinu.

- Srpska je u toku 2018. godine blokadom računa UIO uspjela naplatiti 4,7 miliona KM, dok ostatak sredstava i pored pravosnažne presude nije dobijen jer Sud BiH u kontinuitetu odgađa dalje izvršenje zaključno sa 11. junom - naglasili su u Ministarstvu finansija. 

Zbog cjelokupne situacije Srpska je bila i za postizanje vansudskog sporazuma o izmirenju obaveza sa Ministarstvom finansija FBiH, imajući u vidu činjenicu da je riječ o novcu koji je raspodjelom sredstava UIO pripao FBiH, a trebalo je RS. Međutim, sporazum o izmirenju obaveza nikada nije potpisan.

Građani čekaju

Iz UIO naveli su da su više puta o ovom problemu informisali Upravni odbor te institucije i Savjet ministara BiH, te da su im objasnili kakve je sve probleme izazvalo prinudno izvršenje sudske presude 2018. godine.

- Tada je skinuto i 1,4 miliona maraka sa depozitnih računa. Na tim računima nalazio se novac građana i pravnih lica koja su polagala depozite prilikom uvoza automobila u BiH. Dakle, građani čekaju taj novac, a mi ga nemamo jer je zaplijenjen  - kazali su u UIO. Zbog toga, kako su naveli i nakon četiri godine ne mogu ispuniti svoju obavezu i vratiti novac građanima i pravnim licima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana