Потезање виталног интереса због закључака бесмислено

Дарко Момић
Потезање виталног интереса због закључака бесмислено

БАЊАЛУКА - Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске покренуо је прошле седмице поступак заштите виталног националног интереса, јер је шест делегата овог клуба оцијенило да закључци Народне скупштине у вези са Информацијом о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Републике Српске нарушавају национални интерес њиховог народа.

Пошто на сједници Вијећа народа РС није постигнута сагласност, одлука о покретању поступка заштите виталног националног интереса Клуба Бошњака биће упућена на усаглашавање Заједничкој комисије НСРС и Вијећа народа РС, а уколико ни Заједничка комисија не постигне сагласност, одлука иде пред Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда РС које доноси коначни суд о томе да ли је било повреде виталног националног интереса.

Према тврдњама правника, готово сто одсто је сигурно да ће Вијеће у складу са досадашњом праксом оцијенити да је захтјев Клуба Бошњака неприхватљив зато што закључци и по својој правној природи нису правни, већ политички акт и као такви немају обавезујући карактер.

- Вијећу за витални интерес не преостаје ништа друго него да, као и у свим сличним случајевима до сада, оцијени да није надлежно да оцјењује да ли су закључци и друга акта која не садрже опште норме у сагласности са Уставом и да у складу с тим одлучи да захтјев није прихватљив - објашњава један од бивших судија Уставног суда РС који је инсистирао на анонимности.

Он подсјећа да је таква одлука донесена и када је Клуб Бошњака тврдио да је усвајањем закључака у вези са информацијом о извјештају Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године нарушен њихов национални интерес, као и када је у питању била Резолуција о војној неутралности РС.

- Алберт Ајнштајн је рекао да је глупост радити исту ствар безброј пута, а очекивати другачији резултат, али очигледно да неки мисле да су паметнији од Ајнштајна - закључује наш саговорник.

Какву одлуку ће донијети Уставни суд РС када је у питању најновији захтјев Клуба Бошњака, да се наслутити и из недавних ријечи предсједника Уставног суда РС Џерарда Селмана. Одговарајући на питање о раду Вијећа за заштиту виталног интереса при Уставном суду које је годинама имало пуне руке посла, посебно због захтјева Клуба Бошњака у Вијећу народа РС, Селман је рекао да су судије у већини случајева утврђивале да је ријеч о томе да су се жалили на политички, а не на правни акт, за шта Уставни суд није надлежан.

- Вијеће ради у складу са амандманима на Устав, а и процедура је утврђена тим амандманима. Да ли се ради о политичким питањима или некад и о политикантству, може се видјети из одлука. Доста поступака је покренуто на политичка акта која доноси Народна скупштина. То није у надлежности Вијећа и када смо на тај начин почели да доносимо одлуке, у посљедње вријеме је далеко мање тих захтјева - закључио је Селман.

Пословник и Кодекс

Вијеће народа РС прошле седмице је усвојило Пословник и Кодекс понашања делегата у Вијећу народа РС. У вези са овим актима било је несугласица између предсједавајуће Вијећа народа Наде Тешановић и хрватских делегата, али неспоразум је превазиђен.

- Имајући у виду природу и задатке Вијећа народа РС као институције, изабрани делегати су одговорно приступили повјереним задацима и усвојили ова документа - рекла је након сједнице Тешановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана