Пољуљано 30 фотеља у “Шумама Српске”

Маријана Миљић Бјеловук
Пољуљано 30 фотеља у “Шумама Српске”

БАЊАЛУКА - “Шуме РС” формирале су комисију која је почела да чешља свих 30 организационих дијелова тог јавног предузећа, а руководиоци који не буду имали оправдан разлог за исказани губитак или мању добит од очекиване у прошлој години остаће без функција.

 

 

“Глас Српске” је раније објавио да су “Шуме РС” прошлу годину завршиле са добити од свега 44.991 марку, те да је девет организационих дијелова пословало са губитком. Највећи минус исказао је Центар за сјеменско-расадничку производњу из Добоја и то од милион марака. На другом мјесту је Шумско газдинство “Зеленгора” из Калиновника са губитком од 990.000, а на трећем “Чемерница” из Кнежева, која је имала минус већи од пола милиона КМ.

Директор “Шума РС” Славен Гојковић рекао је “Гласу” да су формирали  комисију која је почела да чешља пословне књиге свих организационих дијелова, а посебан акценат биће стављен на оне који су исказали губитак у пословању или мању добит од очекиване.

- Добили смо и извјештај независног ревизора и радићемо највише на основу тога. Тек крајем овог или почетком идућег мјесеца могли бисмо имати неке резултате о томе ко је неоправдано, а ко оправдано имао губитак у пословању у прошлој години. Неће само шумска газдинства која су пословала са минусом бити предмет контрола већ и остали. Они  руководиоци за које буде утврђено да су одговорни за лоше пословање сносиће одговорност - навео је Гојковић.

Појаснио је да ће комисија утврдити да ли има оних шумских газдинстава који су пословали са минусом из неких оправданих разлога.

- Имамо ми и оних газдинстава која су годину завршила са малом добити, а тај резултат није оправдан и требало би да буде много већи са таквим квалитетом шума и свега осталог. И њих ће комисија прочешљати - казао је Гојковић.

Када је ријеч о пословању ове године, Гојковић је истакао да би “Шуме” требало, ако све буде ишло по плану, да имају на крају 2022. бољи резултат.

- Разматрали смо извјештај за прва три мјесеца. И он је бољи у односу на исти период лани. Има помака. Међутим, све ће зависити од производње, односно од онога колико ћемо ми до краја године успјети да усијечемо и реализујемо - навео је Гојковић и подсјетио да је план производње у прошлој години подбачен за 13 одсто, што је пад финансијског прихода за 26 милиона марака.

Гојковић је додао да су почетком године преузели кораке на питању стимулације извођача радова који сијеку и извозе шуму, како би производњу дигли на виши ниво.

- Међутим, сва ова дешавања у свијету довела су до раста цијена енергената, али и свега осталог, што је на неки начин покварило наше планове. Али надамо се свакако да ће бити боље и да ћемо наставити овим темпом - закључио је Гојковић.

“Јахорина” има новог директора 

“Шуме РС” су у петак именовале и новог директора шумског газдинства “Јахорина” Пале.

- Директор који је управљао тим шумским газдинством испунио је услове за пензију и на његово мјесто постављен је Немања Милинковић, досадашњи технички директор тог газдинства - рекао је Славен Гојковић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана