Poljuljano 30 fotelja u “Šumama Srpske”

Marijana Miljić Bjelovuk
Poljuljano 30 fotelja u “Šumama Srpske”

BANjALUKA - “Šume RS” formirale su komisiju koja je počela da češlja svih 30 organizacionih dijelova tog javnog preduzeća, a rukovodioci koji ne budu imali opravdan razlog za iskazani gubitak ili manju dobit od očekivane u prošloj godini ostaće bez funkcija.

 

 

“Glas Srpske” je ranije objavio da su “Šume RS” prošlu godinu završile sa dobiti od svega 44.991 marku, te da je devet organizacionih dijelova poslovalo sa gubitkom. Najveći minus iskazao je Centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju iz Doboja i to od milion maraka. Na drugom mjestu je Šumsko gazdinstvo “Zelengora” iz Kalinovnika sa gubitkom od 990.000, a na trećem “Čemernica” iz Kneževa, koja je imala minus veći od pola miliona KM.

Direktor “Šuma RS” Slaven Gojković rekao je “Glasu” da su formirali  komisiju koja je počela da češlja poslovne knjige svih organizacionih dijelova, a poseban akcenat biće stavljen na one koji su iskazali gubitak u poslovanju ili manju dobit od očekivane.

- Dobili smo i izvještaj nezavisnog revizora i radićemo najviše na osnovu toga. Tek krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca mogli bismo imati neke rezultate o tome ko je neopravdano, a ko opravdano imao gubitak u poslovanju u prošloj godini. Neće samo šumska gazdinstva koja su poslovala sa minusom biti predmet kontrola već i ostali. Oni  rukovodioci za koje bude utvrđeno da su odgovorni za loše poslovanje snosiće odgovornost - naveo je Gojković.

Pojasnio je da će komisija utvrditi da li ima onih šumskih gazdinstava koji su poslovali sa minusom iz nekih opravdanih razloga.

- Imamo mi i onih gazdinstava koja su godinu završila sa malom dobiti, a taj rezultat nije opravdan i trebalo bi da bude mnogo veći sa takvim kvalitetom šuma i svega ostalog. I njih će komisija pročešljati - kazao je Gojković.

Kada je riječ o poslovanju ove godine, Gojković je istakao da bi “Šume” trebalo, ako sve bude išlo po planu, da imaju na kraju 2022. bolji rezultat.

- Razmatrali smo izvještaj za prva tri mjeseca. I on je bolji u odnosu na isti period lani. Ima pomaka. Međutim, sve će zavisiti od proizvodnje, odnosno od onoga koliko ćemo mi do kraja godine uspjeti da usiječemo i realizujemo - naveo je Gojković i podsjetio da je plan proizvodnje u prošloj godini podbačen za 13 odsto, što je pad finansijskog prihoda za 26 miliona maraka.

Gojković je dodao da su početkom godine preuzeli korake na pitanju stimulacije izvođača radova koji sijeku i izvoze šumu, kako bi proizvodnju digli na viši nivo.

- Međutim, sva ova dešavanja u svijetu dovela su do rasta cijena energenata, ali i svega ostalog, što je na neki način pokvarilo naše planove. Ali nadamo se svakako da će biti bolje i da ćemo nastaviti ovim tempom - zaključio je Gojković.

“Jahorina” ima novog direktora 

“Šume RS” su u petak imenovale i novog direktora šumskog gazdinstva “Jahorina” Pale.

- Direktor koji je upravljao tim šumskim gazdinstvom ispunio je uslove za penziju i na njegovo mjesto postavljen je Nemanja Milinković, dosadašnji tehnički direktor tog gazdinstva - rekao je Slaven Gojković. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana