Полицајци дрски и спори

Маријана Миљић Бјеловук
Полицајци дрски и спори

БАЊАЛУКА - Одбор за жалбе грађана Парламента БиХ запримио је у прошлој години 120 жалби на рад службеника који су запослени у полицијским агенцијама на нивоу БиХ, а највише притужби стигло је због дрског и непрофесионалног понашања полицајаца.

У извјештају Одбора за жалбе наведено је да је чак 98 жалби поднесено против полицајаца запослених у Граничној полицији, а три против оних који раде у Агенцији за истраге и заштиту (СИПА). На адресу одбора стигло је и пет жалби против службеника Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ.

- Такође, запримили смо и 14 жалби против полицијских службеника различитих полицијских тијела на нивоу ентитета и кантона за које нисмо надлежни, па су грађанима пружене информације којим би институцијама требало да се обрате - наведено је у извјештају Одбора за жалбе, који ће разматрати Парламент БиХ на сједници која је заказана за 20. март. 

Грађани су се највише жалили на непримјерену комуникацију, злоупотребу положаја те дрско и непрофесионално понашање граничара, а само по том основу Одбор за жалбе лани је запримио 67 притужби грађана.

Поред тога, 11 жалби стигло је због сумње у коруптивно дјеловање полицајаца Граничне полиције БиХ.

- Од 11 случајева пријављене корупције у три је доказана основаност навода из жалби те су покренути дисциплински поступци за тежу повреду службене дужности, а о свему је обавијештено и Тужилаштво БиХ - наведено је у извјештају овог одбора.

Такође, грађани су се жалили и на предуго задржавање на прелазима, посебно контроле приликом преласка границе те контрола у самом граничном појасу.

Када је ријеч о СИПА и Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ грађани су највише притужби поднијели због непрофесионалног понашања. Одбор за жалбе је у својим закључцима предложио Парламенту БиХ да усвоји закључке по којима би Управа за индиректно опорезивање извршила неопходну реконструкцију видео-надзора, али и да на крају замијени дотрајале заставе на прелазима, као и да оне буду истакнуте у складу са законима. 

- Задужују се и полицијске агенције на нивоу БиХ да покрену иницијативу за обављање редовног систематског прегледа полицајаца који имају дозволу за ношење оружја, а нарочито припадника Јединице за специјалну подршку с посебним нагласком на психолошко тестирање. Поред тога, полицијске агенције на нивоу требало би да у оквиру правилника о систематизацији радних мјеста систематизују радно мјесто психолога, који би према потреби пружао стручну помоћ полицајцима, посебно у ситуацијама нарочите изложености стресним догађајима - навео је Одбор за жалбе.

Прелази

Када је ријеч о граничним прелазима на којима је запримљено највише жалби грађана, на првом мјесту је аеродром Сарајево, а прати их гранични прелаз Градишка. Велики број притужби запримљен је и на прелазима Зупци, Брод, Неум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана