Policajci drski i spori

Marijana Miljić Bjelovuk
Policajci drski i spori

BANjALUKA - Odbor za žalbe građana Parlamenta BiH zaprimio je u prošloj godini 120 žalbi na rad službenika koji su zaposleni u policijskim agencijama na nivou BiH, a najviše pritužbi stiglo je zbog drskog i neprofesionalnog ponašanja policajaca.

U izvještaju Odbora za žalbe navedeno je da je čak 98 žalbi podneseno protiv policajaca zaposlenih u Graničnoj policiji, a tri protiv onih koji rade u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA). Na adresu odbora stiglo je i pet žalbi protiv službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

- Takođe, zaprimili smo i 14 žalbi protiv policijskih službenika različitih policijskih tijela na nivou entiteta i kantona za koje nismo nadležni, pa su građanima pružene informacije kojim bi institucijama trebalo da se obrate - navedeno je u izvještaju Odbora za žalbe, koji će razmatrati Parlament BiH na sjednici koja je zakazana za 20. mart. 

Građani su se najviše žalili na neprimjerenu komunikaciju, zloupotrebu položaja te drsko i neprofesionalno ponašanje graničara, a samo po tom osnovu Odbor za žalbe lani je zaprimio 67 pritužbi građana.

Pored toga, 11 žalbi stiglo je zbog sumnje u koruptivno djelovanje policajaca Granične policije BiH.

- Od 11 slučajeva prijavljene korupcije u tri je dokazana osnovanost navoda iz žalbi te su pokrenuti disciplinski postupci za težu povredu službene dužnosti, a o svemu je obaviješteno i Tužilaštvo BiH - navedeno je u izvještaju ovog odbora.

Takođe, građani su se žalili i na predugo zadržavanje na prelazima, posebno kontrole prilikom prelaska granice te kontrola u samom graničnom pojasu.

Kada je riječ o SIPA i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH građani su najviše pritužbi podnijeli zbog neprofesionalnog ponašanja. Odbor za žalbe je u svojim zaključcima predložio Parlamentu BiH da usvoji zaključke po kojima bi Uprava za indirektno oporezivanje izvršila neophodnu rekonstrukciju video-nadzora, ali i da na kraju zamijeni dotrajale zastave na prelazima, kao i da one budu istaknute u skladu sa zakonima. 

- Zadužuju se i policijske agencije na nivou BiH da pokrenu inicijativu za obavljanje redovnog sistematskog pregleda policajaca koji imaju dozvolu za nošenje oružja, a naročito pripadnika Jedinice za specijalnu podršku s posebnim naglaskom na psihološko testiranje. Pored toga, policijske agencije na nivou trebalo bi da u okviru pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta sistematizuju radno mjesto psihologa, koji bi prema potrebi pružao stručnu pomoć policajcima, posebno u situacijama naročite izloženosti stresnim događajima - naveo je Odbor za žalbe.

Prelazi

Kada je riječ o graničnim prelazima na kojima je zaprimljeno najviše žalbi građana, na prvom mjestu je aerodrom Sarajevo, a prati ih granični prelaz Gradiška. Veliki broj pritužbi zaprimljen je i na prelazima Zupci, Brod, Neum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana