Поход на Пашину планину: Дванаест ружа за "Синове Српске" (ФОТО)

Ведрана Кулага Симић
Поход на Пашину планину: Дванаест ружа за "Синове Српске" (ФОТО)

TРЕСКАВИЦА - Од велике борбе на локалитету Пашина планина на Трескавици навршава се 29 година, а у тој неравноправној борби, бранећи Републику Српски и српски народ, страдало је 12 припадника Прве гардијске моторизоване бригаде ГШ Војске Републике Српске за које су данас, на мјесту погибије, положене руже.

Из Удружења гардиста 1. гардијске моторизоване бригаде које баштини традицију те славне јединице и евоцира њене успомене поручују да је било изазовно бити гардиста, али и на част и понос сваком младом гардисти.

- Ти момци са својих 18 или 19 година били су свјесни чињенице које би биле последице евентуалног успјеха непријатеља и пада њихових линија. Управо због тога сви су се завјетовали гардијској застави и амблему који су носили на рукаву да неће устукнути и да ће одбранити територију и зато су гинули храбро, без повлачења. Тог кобног 15.априла 1995. године, своје животе су положили Маријан Бркић из Кључа, Славиша Чворић из Шековића, Миле Крајцер из Рибника, Горан Лукић из Теслића,  Бошко Новаковић из Бос. Петровца, Слађан Шиљак из Вареша, Анђелко Тривунчевић из Теслића, Озрен Ћургуз из Санског Моста, Синиша Марић из Купреса, Душан Тучић из Рибника, Тихомир Којић из Шековића и Драган Радић из Купреса. Ови млади гардисти су остали на вјечној стражи на Трескавици гдје и данас својим сјенама чувају Републику Српску – поручили су то из Удружења.

Предсједник Удружења Жељко Дакић који је додао да су себе звали „Синови Српске“ јер су у гарду долазили из свих општина Републике Српске те су сматрали да нису ничији.

- И то је једна од одлика 1. гардијске моторизоване бригаде јер је попуњавана регрутима по екстериторијалном принципу. Данас се сјећамо погинуле нам браће на Пашиној планини на Трескавици и заједно са њиховим породицама смо обишли њихове вјечне куће, положили цвијеће и прислужили свијеће, а у многим православним храмовима широм Републике Српске су служени парастоси. Једна мања група гардиста, чланова нашег удружења, извршила је и поход на мјесто страдања на Пашиној планини на Трескавици.“. Данас смо изашли на Пашину планину, како би на самом мјесту страдања положили 12 ружа, прислужили свијеће и тиме одали почаст нашој погинулој браћи који су своје животе уградили у темеље Републике Српске - истичу Драгиша Савић, Данијел Бјелица и Небојша Дамјановић, чланови Удружења гардиста који су учествовали у данашњем походу на мјесто страдања.

- Ја бих без имало дозе страха и стида изнио да су битке на Трескавица биле Кошаре прије Кошара, јер током ратне 1995. године све до потписивања мировног споразума, није било мјесеца а да није била офанзива ширих размјера на Трескавицу. Наспрам гардијске бригаде стајало је пет бригада тадашњег непријатеља са свим елементима борбене и логистичке подршке. Свакодневно су атаковали на различитим правцима, али ни једног тренутка нисмо попустили. Ми и данас кроз све активности које проводимо у удружењу доказујемо да гардисти живе једни за друге – закључио је Дакић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана