Pohod na Pašinu planinu: Dvanaest ruža za "Sinove Srpske" (FOTO)

Vedrana Kulaga Simić
Pohod na Pašinu planinu: Dvanaest ruža za "Sinove Srpske" (FOTO)

TRESKAVICA - Od velike borbe na lokalitetu Pašina planina na Treskavici navršava se 29 godina, a u toj neravnopravnoj borbi, braneći Republiku Srpski i srpski narod, stradalo je 12 pripadnika Prve gardijske motorizovane brigade GŠ Vojske Republike Srpske za koje su danas, na mjestu pogibije, položene ruže.

Iz Udruženja gardista 1. gardijske motorizovane brigade koje baštini tradiciju te slavne jedinice i evocira njene uspomene poručuju da je bilo izazovno biti gardista, ali i na čast i ponos svakom mladom gardisti.

- Ti momci sa svojih 18 ili 19 godina bili su svjesni činjenice koje bi bile posledice eventualnog uspjeha neprijatelja i pada njihovih linija. Upravo zbog toga svi su se zavjetovali gardijskoj zastavi i amblemu koji su nosili na rukavu da neće ustuknuti i da će odbraniti teritoriju i zato su ginuli hrabro, bez povlačenja. Tog kobnog 15.aprila 1995. godine, svoje živote su položili Marijan Brkić iz Ključa, Slaviša Čvorić iz Šekovića, Mile Krajcer iz Ribnika, Goran Lukić iz Teslića,  Boško Novaković iz Bos. Petrovca, Slađan Šiljak iz Vareša, Anđelko Trivunčević iz Teslića, Ozren Ćurguz iz Sanskog Mosta, Siniša Marić iz Kupresa, Dušan Tučić iz Ribnika, Tihomir Kojić iz Šekovića i Dragan Radić iz Kupresa. Ovi mladi gardisti su ostali na vječnoj straži na Treskavici gdje i danas svojim sjenama čuvaju Republiku Srpsku – poručili su to iz Udruženja.

Predsjednik Udruženja Željko Dakić koji je dodao da su sebe zvali „Sinovi Srpske“ jer su u gardu dolazili iz svih opština Republike Srpske te su smatrali da nisu ničiji.

- I to je jedna od odlika 1. gardijske motorizovane brigade jer je popunjavana regrutima po eksteritorijalnom principu. Danas se sjećamo poginule nam braće na Pašinoj planini na Treskavici i zajedno sa njihovim porodicama smo obišli njihove vječne kuće, položili cvijeće i prislužili svijeće, a u mnogim pravoslavnim hramovima širom Republike Srpske su služeni parastosi. Jedna manja grupa gardista, članova našeg udruženja, izvršila je i pohod na mjesto stradanja na Pašinoj planini na Treskavici.“. Danas smo izašli na Pašinu planinu, kako bi na samom mjestu stradanja položili 12 ruža, prislužili svijeće i time odali počast našoj poginuloj braći koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske - ističu Dragiša Savić, Danijel Bjelica i Nebojša Damjanović, članovi Udruženja gardista koji su učestvovali u današnjem pohodu na mjesto stradanja.

- Ja bih bez imalo doze straha i stida iznio da su bitke na Treskavica bile Košare prije Košara, jer tokom ratne 1995. godine sve do potpisivanja mirovnog sporazuma, nije bilo mjeseca a da nije bila ofanziva širih razmjera na Treskavicu. Naspram gardijske brigade stajalo je pet brigada tadašnjeg neprijatelja sa svim elementima borbene i logističke podrške. Svakodnevno su atakovali na različitim pravcima, ali ni jednog trenutka nismo popustili. Mi i danas kroz sve aktivnosti koje provodimo u udruženju dokazujemo da gardisti žive jedni za druge – zaključio je Dakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana