Почело суђење Јахји Вуковићу

Срна
Foto: Архива

САРАЈЕВО  - Читањем оптужнице и уводним ријечима, у Суду БиХ почело је суђење Јахји Вуковићу, оптуженом за организовање терористичке групе, односно за боравак и учешће у борбама на сиријском ратишту.

Вуковића оптужница терети да је од 2014. до 2020. године боравио у Сирији, гдје се борио у јединицама терористичке организације "Ел нусра фронт".

"Вуковић је 16. јуна 2014. године напустио БиХ и отишао у Њемачку, одакле је након два мјесеца отпутовао авионом у Турску, те послије илегално прешао границу између Турске и Сирије, с намјером да се прикључи терористичким групама које дјелују на том подручју", рекла је тужилац Елвира Станојловић.

Она је додала да ће Тужилаштво увјерити Суд БиХ да је оптужени починио кривично дјело на начин како је наведено, преноси Бирн.

У оптужници се наводи да је оптужени боравио у Сирији и, заједно с другим лицима из БиХ, под именом Абдулазиз учествовао у терористичким активностима, пружао помоћ и борио се на страни снага "Џебатул Нусра фронта", чији припадници су свакодневним нападима на становништво, убијањима, противправним затварањима, узимањем талаца и другим радњама чинили терористичке акте у намјери насилне измјене уставног поретка и режима.

Оптужени је на подручју Сирије боравио све до слома и пораза структура терористичке организације "Исламска држава", након чега се скривао на подручју Турске, гдје је лоциран, ухапшен и у октобру 2020. године изручен правосуђу БиХ.

Бранилац Сенад Дуповац рекао је да се оптужени разликује од свих других оптужених за тероризам, те да говори пет језика – енглески, њемачки, руски, турски и арапски.

"Након десет мјесеци остао је без оца, мајка му се поново удала. Јахја је остао сам са 15 година у паклу рата у Сирији и морао је тамо чекати да се заврши", рекао је Дуповац.

Дуповац је рекао да се Вуковић брани из притвора, а да се други оптужени за исто кривично дјело - Хамза Лабиди бранио са слободе.

Он тврди да је Вуковић "у лошем психичком стању", што вјештак може утврдити, због чега предлаже да се као свједок Тужилаштва БиХ прво саслуша вјештак неуропсихијатријске струке.

Суђење се наставља 16. марта, када је планирано саслушање два свједока.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана