Петковић: Пронаћи брзо решење за платни промет

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је данас у Бриселу да мора бити пронађено брзо рјешење за динарски платни промет јер ће, у супротном, Срби морати да се иселе са Космета.

Након разговора са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, Петковић је навео да су се представници Београда и на данашњем састанку у Бриселу усагласили да је за рјешење проблема, који је изазван одлуком Приштине да укине динар, неопходан политички ниво.

Он је објаснио да то значи да у рјешавање овог проблема морају да се укључе политичари из Приштине, а не представници такозване централне банке у Приштини, који су на данашњем састанку са Лајчаком рекли да немају мандат и компетенције за то.

“То је прва ствар која мора да се реши. Друго, важно је и да банка Поштанске штедионице функционише и да исплате за Србе на Косову и Метохији иду преко ње и 'Поште'. Треће, неопходно је да се решење пронађе веома брзо како би људи могли да добију плате, пензије и остала примања”, рекао је Петковић новинарима у Бриселу.

Петковић је нагласио да ће без брзог рјешења премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти остварити свој циљ, а то је прогон српског народа са Косова и Метохије.

Према његовим ријечима, Србија ће учинити све да спријечи Куртијеву намјеру, али и да српском народу на Косову и Метохији омогући редовна примања.

“Морамо наћи одрживо решење које неће угрозити опстанак српског народа на Косову и Метохији. Курти све ово ради да се не формира Заједница српских општина (ЗСО). Укидањем динара он жели да угаси српске институције које које су темељ ЗСО”, указао је Петковић.

Осим Петковића, са Лајчаком су данас разговарали и представници Министарства финансије Србије и Поштанске штедионице, која на Косову и Метохији има експозитуре и 55.000 рачуна.

Лајчак се састао и са делегацијом Приштине, коју је предводио Ахмет Исмаиљи из такозване централне банке Косова.

Главни преговарач Приштине у дијалогу са Београдом Бесник Бисљими, замјеник премијера самопроглашеног Косова, одбио је да дође на данашњи састанак са Лајчаком у Бриселу, уз образложење “да питање платног промета није дио дијалога”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана