Petković: Pronaći brzo rešenje za platni promet

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas u Briselu da mora biti pronađeno brzo rješenje za dinarski platni promet jer će, u suprotnom, Srbi morati da se isele sa Kosmeta.

Nakon razgovora sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, Petković je naveo da su se predstavnici Beograda i na današnjem sastanku u Briselu usaglasili da je za rješenje problema, koji je izazvan odlukom Prištine da ukine dinar, neophodan politički nivo.

On je objasnio da to znači da u rješavanje ovog problema moraju da se uključe političari iz Prištine, a ne predstavnici takozvane centralne banke u Prištini, koji su na današnjem sastanku sa Lajčakom rekli da nemaju mandat i kompetencije za to.

“To je prva stvar koja mora da se reši. Drugo, važno je i da banka Poštanske štedionice funkcioniše i da isplate za Srbe na Kosovu i Metohiji idu preko nje i 'Pošte'. Treće, neophodno je da se rešenje pronađe veoma brzo kako bi ljudi mogli da dobiju plate, penzije i ostala primanja”, rekao je Petković novinarima u Briselu.

Petković je naglasio da će bez brzog rješenja premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti ostvariti svoj cilj, a to je progon srpskog naroda sa Kosova i Metohije.

Prema njegovim riječima, Srbija će učiniti sve da spriječi Kurtijevu namjeru, ali i da srpskom narodu na Kosovu i Metohiji omogući redovna primanja.

“Moramo naći održivo rešenje koje neće ugroziti opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Kurti sve ovo radi da se ne formira Zajednica srpskih opština (ZSO). Ukidanjem dinara on želi da ugasi srpske institucije koje koje su temelj ZSO”, ukazao je Petković.

Osim Petkovića, sa Lajčakom su danas razgovarali i predstavnici Ministarstva finansije Srbije i Poštanske štedionice, koja na Kosovu i Metohiji ima ekspoziture i 55.000 računa.

Lajčak se sastao i sa delegacijom Prištine, koju je predvodio Ahmet Ismailji iz takozvane centralne banke Kosova.

Glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi, zamjenik premijera samoproglašenog Kosova, odbio je da dođe na današnji sastanak sa Lajčakom u Briselu, uz obrazloženje “da pitanje platnog prometa nije dio dijaloga”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana