Парламент Српске усвојио извјештај Независне комисије о Сребреници

ГС
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године.

Скупштина је усвојила и закључке у вези извјештаја Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године.

За извјештај и закључке су гласала 73 посланика, није било суздржаних ни гласова против, преноси РТРС.

Народна скупштина Републике Српске подржава ставове изнесене у закључцима извјештаја Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године, те потврђује да је термин "геноцид" за Сребреницу нетачан и да се не може прихватити, пише у приједлогу закључака.

Народна скупштина ту квалификацију трајно одбацује имајући у виду да је минималан број припадника муслиманских снага, ратних заробљеника, заробљених и погубљених између 1.500 и 2.000, а максималан број до 3.000, наводи се у приједлогу закључака.

Народна скупштина констатује да ће извјештај Комисије допринијети објективном и непристрасном сагледавању страдања свих народа у регији Сребренице и посебно истиче чињеницу да је Комисија радила у потпуно неутралним условима, без било каквих захтјева или наметања од институција Републике Српске или пак било каквих политичких захтјева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана