Šta piše u prijedlogu zaključaka poslaničkih klubova u vezi sa Srebrenicom

Srna
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Narodna skupština Republike Srpske podržava stavove iznesene u zaključcima izvještaja Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, te potvrđuje da je termin “genocid” za Srebrenicu netačan i da se ne može prihvatiti, piše u prijedlogu zaključaka poslaničkih klubova političkih stranaka iz Srpske o ovom izvještaju.

Narodna skupština tu kvalifikaciju trajno odbacuje imajući u vidu da je minimalan broj pripadnika muslimanskih snaga, ratnih zarobljenika, zarobljenih i pogubljenih između 1.500 i 2.000, a maksimalan broj do 3.000, navodi se u prijedlogu zaključaka.

Prema ovom prijedlogu, Narodna skupština konstatuje da će izvještaj Komisije doprinijeti objektivnom i nepristrasnom sagledavanju stradanja svih naroda u regiji Srebrenice i posebno ističe činjenicu da je Komisija radila u potpuno neutralnim uslovima, bez bilo kakvih zahtjeva ili nametanja od institucija Republike Srpske ili pak bilo kakvih političkih zahtjeva.

Narodna skupština je uvjerena da će jedino cjelovito i istinito sagledavanje ratnih događaja u regiji Srebrenice, ali i u cijeloj BiH doprinijeti jačanju povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnom pomirenju i suživotu sadašnjih i budućih generacija, piše u prijedlogu zaključaka.

Parlament Republike Srpske izražava svoj pijetet prema žrtvama i njihovim porodicama iz tragičnog sukoba u BiH, te osuđuje ratne zločine počinjene na svim stranama.

Prema ovom prijedlogu, Narodna skupština odbacuje Izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, sačinjen u Banjaluci juna 2004. godine i 15. oktobra 2004. godine i smatra ga netačnim, tendencioznim, spekulativnim, politički nametnutim od visokog predstavnika Pedija Ešdauna, sačinjenim neobjektivno i zlonamjerno protiv Srba i Republike Srpske.

Narodna skupština ukazuje na činjenicu da je u Izvještaju Komisije utvrđeno da je od 1992. do 1995. godine, kao posljedica etničkog čišćenja srpskog naroda, ubijeno i stradalo više od 2.650 civila, zarobljenih vojnika i pripadnika seoskih straža.
U prijedlogu zaključaka se osuđuju i smatraju apsolutno nedopustivim i neprihvatljivim postupci ambasadora Zlatka Lagumdžije, stalnog predstavnika BiH pri UN, koji su usmjereni na pripremu i dostavljanje prijedloga rezolucije o “genocidu” u Srebrenici Generalnoj skupštini UN bez konsultacija i saglasnosti institucija BiH, entiteta i konstitutivnih naroda, radi demonizacije Republike Srpske i srpskog naroda kao genocidnog.

U prijedlogu zaključaka se traži da srpski član Predsjedništva BiH pokrene proceduru u Predsjedništvu BiH za razrješenje ambasadora Zlatka Lagumdžije, jer ga Republika Srpska i srpski narod odbacuju kao ambasadora BiH.

Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da je mehanizam spoljne politike BiH urušen i da ambasadori koji se imenuju sa teritorije Republike Srpske moraju poštovati odluke institucija Srpske i da su jedino obavezni da slijede spoljnu politiku BiH koja je zasnovana na Ustavu BiH i isključivo usaglašenim odlukama Predsjedništva BiH, piše u ovom tekstu.

Prijedlogom zaključaka se zadužuju Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica da nastave aktivnosti koje imaju za cilj prezentovanje rezultata rada i Izvještaja Komisije široj domaćoj i međunarodnoj javnosti.

Parlament Srpske poziva članove Predstavničkog doma koji se biraju direktno iz Republike Srpske i delegate Doma naroda koje bira Narodna skupština da ove zaključke upute u raspravu u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Predstavnici Republike Srpske će upoznati učesnike Velikog vaskršnjeg sabora Republike Srpske i Srbije sa sadržinom ovog zaključka.

Ove prijedloge zaključaka potpisuju šefovi Klubova poslanika SNSD-a, SDS-a, PDP-a, Ujedinjene Srpske, Demosa, Socijalističke partije, Narodne partije Srpske, Za pravdu i red, te Poslaničkih grupa DNS-a, SPS-a i Narodnog fronta.
U Narodnoj skupštini Republike Srpske u toku je rasprava o izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana