Пакт Шмита и Џаферовића са судијама

Ведрана Кулага Симић
Foto: twitter

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Уставни суд БиХ је продужена рука ОХР-а и то није могуће порећи након пријетњи Кристијана Шмита уочи данашње сједнице на којој ће судије одлучити о захтјеву за стављање ван снаге закона који предвиђа оснивање републичке агенције за лијекове и медицинска средства, који је упутио бошњачки члан Предсједништва Шефик Џаферовић.

Закон о лијековима и медицинским средствима Српске је ступио на снагу прошле седмице, а истог дана је услиједио и Џаферовићев захтјев за оцјену уставности тог акта и Закона о допунама Закона о републичкој управи, којим је започет процес враћања надлежности са БиХ на Српску.

Након Џаферовића, огласио се и Шмит, који се налази на позицији високог представника у БиХ, којег Српска не признаје. Њемачки дипломата је отворено, уочи сједнице суда која је експресно заказана по Џаферовићевом захтјеву, објелоданио да је њемачка влада зауставила 120 милиона евра помоћи Републици Српској због, како каже, “сецесионистичког понашања” те припријетио и санкцијама. Рекао је да и да се очекује одлука Уставног суда БиХ у вези са формирањем Агенције за лијекове Српске и да ће тек тада “дјеловати”, најављујући да је спреман и да поново употријеби бонска овлашћења.

До закључења овог текста није било појашњења из ОХР-а, а с друге стране званичници Српске који су реаговали на Шмитове наводе кажу да су могуће двије опције - да “њемачки туриста” већ зна одлуку судија или да ће, ако којим случајем одбију Џаферовићев захтјев, он посегнути за бонским овлашћењима.

Потпредсједник републичког парламента Милан Петковић подвукао је за “Глас Српске” да је потпуно апсурдно да се најављују и прејудицирају судске одлуке, јер је то очигледан притисак на рад једне правосудне институције.

- Није пристојно ни исправно да Шмит, као страни туриста, коментарише било шта за одлуке Уставног суда, а поготово да их најављује. Ово не смије да се у будућности понавља, јер је погубно за владавину права у БиХ. Очигледно је да Шмит показује мишиће у БиХ - рекао је Петковић, који је, и као члан скупштинског одбора за уставна питања, подвукао да Српска упориште за формирање агенције за лијекове има у Уставу и да ту нема дилеме.

Замјеник предсједника Одбора за уставна питања у Народној скупштини РС Давор Шешић (СП) је, коментаришући Шмитове наводе, је истакао да је јасан утицај политике на Уставни суд БиХ, док је Радован Ковачевић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, рекао да се Шмит идентификовао као директни наручилац одлуке и пресуде, јер је очигледно да унапријед зна када ће засједати и које одлуке донијети тај суд.

Шефица Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ је подвукла да Шмит нема утемељење у било којем правном акту да би дјеловао или пријетио, а његово присуство само може да направи пролазни, али непотребан метеж на политичкој сцени. Бурсаћева наглашава да остаје истина да Шмит нема легитимитет ни моћ да уређује унутрашње односе у БиХ, ма колики му значај придавали неки федерални и домаћи актери.

- Међутим, кад је већ изјавио да је Дејтон “црвена линија”, занимљиво би било да неко из тог окружења одговори како је могуће да је Агенција за лијекове Српске постојала до 2009. ако није у складу са Дејтоном - упитала је Бурсаћева.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС казали су раније за “Глас” поводом Џаферовићевог захтјева да је закон прошао све процедуре те да је област здравствене заштите у надлежности РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана