Пахор: Питање о распаду сам поставио из забринутости

ГС
Пахор: Питање о распаду сам поставио из забринутости

ЉУБЉАНА- Предсједник Словеније Борут Пахор се огласио поводом разговора које је имао с члановима Предсједништва БиХ, а у вези са наводним интенцијама о прекрајању граница БиХ, а из његовог кабинета саопштено је да је он заговорник БиХ "њеног територијалног интегритета, европске перспективе и мирног развоја".

Истиче се да предсједник Пахор жели да БиХ што прије постане дио Европске уније те да досљедно наглашава важност геополитичког приступа проширењу Европске уније, који би обухватио и БиХ која је тренутно најслабије формално повезана с ЕУ.

- Пахор редовно упозорава против идеја о распаду БиХ и прекрајању граница на западном Балкану. У том контексту, због забринутости због ових идеја је и поставио питање за саговорнике, сва три члана Предсједништва Босне и Херцеговине, када је почетком марта посјетио Сарајево – наведено је у саопштењу.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић је за Фену потврдио да је Пахор казао да неки кругови у Европској унији сматрају да је потребно завршити процес распада Југославије и тек онда примити Западни Балкан у ЕУ.

- Казао сам да је процес дисолуције Југославије завршен. Тачно је и да је питао и да ли је могућ миран разлаз у БиХ, на што смо члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић и ја јасно казали да они који заговарају такве идеје воде ову државу и цијели регион у нови рат - подвукао је Џаферовић.

Додао је да се с тим сложио и Пахор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана