Pahor: Pitanje o raspadu sam postavio iz zabrinutosti

GS
Pahor: Pitanje o raspadu sam postavio iz zabrinutosti

LjUBLjANA- Predsjednik Slovenije Borut Pahor se oglasio povodom razgovora koje je imao s članovima Predsjedništva BiH, a u vezi sa navodnim intencijama o prekrajanju granica BiH, a iz njegovog kabineta saopšteno je da je on zagovornik BiH "njenog teritorijalnog integriteta, evropske perspektive i mirnog razvoja".

Ističe se da predsjednik Pahor želi da BiH što prije postane dio Evropske unije te da dosljedno naglašava važnost geopolitičkog pristupa proširenju Evropske unije, koji bi obuhvatio i BiH koja je trenutno najslabije formalno povezana s EU.

- Pahor redovno upozorava protiv ideja o raspadu BiH i prekrajanju granica na zapadnom Balkanu. U tom kontekstu, zbog zabrinutosti zbog ovih ideja je i postavio pitanje za sagovornike, sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kada je početkom marta posjetio Sarajevo – navedeno je u saopštenju.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je za Fenu potvrdio da je Pahor kazao da neki krugovi u Evropskoj uniji smatraju da je potrebno završiti proces raspada Jugoslavije i tek onda primiti Zapadni Balkan u EU.

- Kazao sam da je proces disolucije Jugoslavije završen. Tačno je i da je pitao i da li je moguć miran razlaz u BiH, na što smo član Predsjedništva BiH Željko Komšić i ja jasno kazali da oni koji zagovaraju takve ideje vode ovu državu i cijeli region u novi rat - podvukao je Džaferović.

Dodao je da se s tim složio i Pahor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana