Откривено спомен-обиљежје убијеној дјеци Српског Сарајева

ATV
Откривено спомен-обиљежје убијеној дјеци Српског Сарајева

Источно Сарајево - Наташа Учур и Милица Лаловић убијене су снајперским хицима 11.марта 1995. године, и постале су синоним страдања дјеце Српског Сарајева. У знак сјећање на њих, али и осталу убијену дјецу на тим просторима, подигнуто је спомен обиљежје у кругу школе Свети Сава.

Сјећање је то на 120-оро невино страдале дјеце у претходном рату, од којих је најмлађе имало 16 мјесеци, а најстарије 17 година. Потресене реакције родитеља, који су положили вијенац на спомен обиљежје и данас свједоче о тежини злочина у којима су на насвирепији начин убијана и дјеца, а главна порука је да се то никада не смије заборавити.  

“Моме Милуну пуцати, дјетету од годину и по, ја нема више ријечи. И хвала предсједнику, што није заборавио оволику дјецу,” рекла је Рада Цвијетић. 

“Жао ми је што се то све десило, али ми је драго нека имају сјећање, на та сломљена крила, која никада нису могла да полете. То су дјеца, то је младост,” рекла је Милена Витковић. 

Обевеза нам је чувати сјећање на страдалу дјецу, а 11. март ће убудуће бити дан када ћемо се присјетити убијене дјеце, поручује директорица Основне школе “Свети Сава”. Подсјећа да се на тај дан десио стравичан злочин, када су убијене десетогодишња Милица и деветогодишња Наташа, чије дјетињство је прекинуто док су се играле испред зграде. Списак од 120-оро дјеце није коначан, што говори о великом страдању на тим просторима. 

“У сарадњи са Центром за истраживање ратних злочина ћемо радити на документовању свих података о страдалој дјеци, јер су се нажалост расељене породице из Српског Сарајева тог периода расуле по бијелом свијету и још увијек нема свих информације о страдалој дјеци,” каже Данијела Мрда.

Мрда, једна од иницијатора изградње спомен обиљежја, захвалила се и предсједнику Републике, који је каже помогао подизање спомен обиљежја за страдалу дјецу. Милорад Додик поручује да се не може опростити злочин над недужном дјецом, али ни схватити ко је могао дићи руку на оне који никоме ништа нису згријешили. Борићу се да правда стигне злочинце, поручује Додик. Оне из великог свијета, који се вјежбају над нама, нека је срамота што данас нису били овдје, нити су обишли породице дјеце која су побијена, каже Додик.

“Убити 120-оро дјеце, убити Наташу и Милицу, 1995. године, након, закључења мира, пред кућом у дворишту, то се не може опростити. Хоћу да знају да ћемо их тражити, дошло је вријеме да српски народ мора да освети своје жртве. То није освета према другим народима, али јесте према убицама,” рекао је Додик.

Од укупог броја страдале дјеце, шесторо је похађало школу, у чијем кругу је подигнуто спомен обиљежје. Најмлађе дијете је похађало први разред, а најстарије није успјело да подигне свједочаство. Нека је срамота БХ. правосуђе што није у стању процесурати одговорне за српска страдања, па ни убиства дјеце, поручују из Републичког  цетра за истраживање рата и ратних злочина. 

“Свако онај ко је био у стању убити дијете, поготово из снајпера, како се то дешавало најчешће овдје, нека је проклет и биће проклет до краја живота, када већ правосуђе неће да ради свој посао. Преко хиљаду извјештаја је подњето за злочине над Србима,” рекао је Милорад Којић, директор Цетра за истраживање ратних злочина Српске.

Директорица школе “Свети Сава”, предсједнику Републике Српске додијела је плакету школе, јер је финансирао подизање спомен обиљежја, а признање за допринос реализацији пројекта добио је и директор републичког Центра за истраживање рата и ратних злочина. Данас је отворена и сензорна соба у оквиру школе, за дјецу са потешкоћама у развоју, која је такође завршена захваљујући донацији предсједника Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана