Одлука суда о захтјеву за притвор Смајловићу и Иличићу у току дана

avaz.ba, Срна
Одлука суда о захтјеву за притвор Смајловићу и Иличићу у току дана

Сарајево - Суд БиХ ће до краја дана одлучити о захтјеву Тужилаштва БиХ да буде одређен једномјесечни притвор истражиоцу Тужилаштва БиХ Муји Смајловићу и Роберту Иличићу, које су ухапсили припадници Сипе у акцији "Друкер", речено је Срни из Суда БиХ.

У Суду БиХ јутрос је одржано рочиште о приједлогу Тужилаштва БиХ, које је Смајловића и Иличића осумњичило за организовани криминал и корупцију.

Притвор је предложен због могућности бијега, али и понављања кривичног дјела, те прикривања доказа.
 

У Суду БиХ јутрос је одржано рочиште по приједлогу Тужилаштва БиХ да се ухапшенима у акцији “Друкер”, Муји Смајловићу, истражиоцуТужилаштва БиХ те Роберту Иличићу званом Робац, одреди једномјесечни притвор.

Тужилаштво БиХ их сумњичи за организовани криминал и корупцију, а поступајући тужилац у овом предмету је Џермин Пашић, који је руководио хапшењем. Притвор је предложен због могућности бијега, али и понављања криивичног дјела, те прикривања доказа, јавља Аваз.

Занимљиво је да овом рочишту нису пристустовале новинарске екипе, јер су из правосудних институција и Суда и Тужилаштва БиХ тврдили да ће рочиште тек бити одржано сутра, чиме су свјесно или несвјесно довеле до тога да се рочиште одржи ипак без медија.

Рочишто је трајало скоро два сата, а адвокат осумњиченог Смајловића, Владо Адамовић, како је казао јутрос испред Суда БиХ, да Тужилаштво његовог клијента сумњичи за одавање података тужилаштва. Но Адамовић је потцртао да такви докази због тајности истраге нису јутрос презентовани.

Притвор је предложен јер је тужилац сматра с обзиром да је Смајловић био раник Тужилаштва БиХ да има назнака о евентуалним криминалним радњама у списима који нису везани за предмет оптужења. Али сам се томе противо, јер су то игре без граница. Можемо сумњати у било шта, али сам тражио да ми се покаже докази да такво нешто постоји – рекао је Адамовић.

Адамовић је устврдио да је главна оптужба Тужилаштва против Смајловића да ли су подаци требали изаћи из Тужилаштва БиХ.

- Постоји назнака да су можда дати неки подаци за које тужилац сматра да су требали остати тајна, то јесте, да ли је нешто требао дати, да ли није, ко је имао овлаштења, ко је то дозволио, ко је све знао. О томе се своди сва прича. За сада постој основана сумња да је радник тужилиаштва урадио нешто што је кривично дјело – рекао је Адамовић.

Оптужени Смајловић, није се данас обраћао Суду БиХ. Сложио се с ставом одбране, каже Адамовић.

Сеад Темим, адвокат осумњиченог Иличића, рекао је јутрос да се његов клијент сумњичи за недозвољен промет војном опремом и експлозивним средствима. Негирао је да оптужбе везане за наркотике, које су се до сада наводиле као разлог хапшења. Устврдио је да је Илилић данас бранио шутњом, али потврдио да је његов брањеник сарађовао с Смајловићем.

Он је имао везу с Смајловићем али она је била у правцу сарадња на откривању кривичних дјела, а не чињену кривичних дјела. Све ће истрага открити. Указали смо суду да је разлог за притвор неоснован и да је ријеч о преурањеном дјеловању, јер нам докази нису презентовани – рекао је Темим а преноси Аваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана