Одата пошта жртвама концентрационог логора Јасеновац

ATV
Одата пошта жртвама концентрационог логора Јасеновац

“Хрватска свим силама покушава да негира геноцид који су починиле усташе у Другом свјетском рату на њеној територији. Нећемо им то дозволити'' - ова порука је данас стигла из Доње Градине, највећег стратиша система концетрационог логора Јасеновац.

Више од 200 представника удружења која окупљају Србе из Хрватске и антифашисте, након комеморације у Јасеновцу, упутило се у Републику Српску како би се у Градини поклонили сјенима невиних жртава. Многи су остали нијеми пред таблама са бројем убијених. На гробним пољима положили су вијенце, а онда послали поруке да земља из које долазе треба да се стиди због данашњег величања усташтва, и негирања историјских чињеница из Другог свјетског рата.  

“Данас имамо покушаје ревизије те повијести. Међутим, знате, колико год неко настојао умањити жртве, или их негирати, истину не можете да сакрије. Она је стравична и наново изниче,” рекао је Иван Фумић, Удружење антифашиста Хрватске. 

Могу у Хрватској да причају шта год хоће али их демантују фотографије, искази свједока и документа која потврђују да су усташе чиниле најсвирепије злочине над Србима, Ромима, Јеврејима и католицима који нису подржавали нацистичку политику, речено је у Градини. Посебно је срамна поставка у музеју у Јасеновцу, гдје пише да је страдало 80 хиљада људи, уз фотографије по којима би неко помислио да је ријеч о радном кампу, а не једном од најсвирепијих концетрационих логора.  

“Жао нам је што у Хрватској није могуће успоставити комуникацију са државом да се поштују жеље народа страдалих у Јасеновцу, да се постави једна примјерена поставка у музеју, јер ако је неко хтио музеј савремене умјетности могао је да га постави и у Загребу,” рекоа је Милан Ераковић, Удружење Срба Приморско горанске жупаније.  

“Негирање и прекрајање историје не иде и ми нећемо пристати на то. Ни ми, ни Јевреји, ни Роми, ни све те жртве рата. Довољно нам је било ратно, поратно доба, деведесете године и тако даље...,” каже Миле Опачић, предсједник Савјета Срба у Ријеци.

Представници удружења антифашиста и чланови Српског националног вијећа у Доњу Градину су допутовали након што су присуствовали комеморацији жртвама усташког терора у Јасеновцу у Хрватској, гдје је обиљежен Дан пробоја јасеновачких логораша. И ове године су то урадили пред комеморацију коју организује држава.

Представници Срба из Хрватске као и хрватски антифашисти, годинама, самостално, обиљежавају дан пробоја јасеновачких логораша. Иако је жеља државних власти да сви заједно, са представницима јеврејске заједнице, имају једно обиљежавање, то се ни ове године није десило. Како сада ствари стоје, и неће скоро. Кажу, бојкотоваће комеморацију коју организује државни врх док год власти хрватске толеришу усташке симболе.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана