Новинари из ФБиХ исклизнули из стандарда професије: Оружјем звецкају и медији

Дарко Момић
Новинари из ФБиХ исклизнули из стандарда професије: Оружјем звецкају и медији

БАЊАЛУКА - Медији из Сарајева у посљедње вријеме се утркују у томе ко ће више да облати Републику Српску и њене званичнике, при чему се не либе да звецкају оружјем и све чешће пласирају дезинформације које озбиљно узнемиравају јавност.

Поред тога поједини новинари су се потпуно ставили у службу одређених политичких партија и њихових циљева па у својим текстовима звецкају оружјем, призивају отворену мајоризацију Срба и Хрвата и прегласавање њихових политичких представника. Један од посљедњих примјера у којем је новинар крајње непрофесионално и неодговорно узнемирио јавност јесте потез новинарке Аријане Сарачевић Хелаћ која је прије неколико дана на “Твитеру” објавила да је “на подручје БиХ ушло шест аутобуса са специјалним јединицама Војске Србије”.

- Гдје су отишли не знам, ни с којом намјером. Мој извор је поуздан и с лица мјеста - написала је Сарачевић-Хелаћ.

Она је тим твитом узнемирила јавност и изазвала жестока реаговања да би на крају њене “поуздане тврдње са лица мјеста” демантовало и само Министарство одбране БиХ те Гранична полиција БиХ који су објаснили да је ријеч о припадницима Цивилне заштите Србије који су дошли на одавно заказану и договорену вјежбу у Бањалуку, на којој су учествовали заједно са припадницима Цивилне заштите ФБиХ.

Корак даље и од ње отишао је дугогодишњи новинар ФТВ-а, а сада власник и уредник портала Истрага.ба Адво Авдић. Он је у петак на свом порталу објавио текст у којем оптужује српског члана Предсједништва БиХ и лидера СНСД-а Милорада Додика да “пријети сценаријем из '92”, наводећи истовремено да га у томе може спријечити “само домаћа оружана сила”.

- ОБА је сачувана. Суд БиХ је сачуван. Уставни суд БиХ је сачуван. Предсједништво БиХ има капацитет да одлучује и без Милорада Додика. Оружане снаге БиХ су под командом и контролом ратних официра Армије Републике БиХ. Али шта, онда, фали? Фали Тужилаштво БиХ. Јер без наредбе Тужилаштва БиХ ниједна полицијска агенција не може ухапсити Милорада Додика - написао је Авдић.

Политиколог из Бањалуке Љубинко Јовић каже да новинари морају имати много већи степен одговорности у односу на представнике других професија и пазити да се не ставе у службу појединих политика.

- Нажалост, непрофесионализам који је захватио цијело друштво није заобишао ни медије у цијелој БиХ. Поред тога, медији су жестоко поларизовани и на прсте се могу избројати они који се труде да раде професионално и објективно - каже Јовић.

Он додаје да је погубно што су најутицајнији медији у Српској потпуно подијељени, док сви медији из Сарајева имају једнак приступ када је у питању стање у Републици Српској.

- Ниједан медиј из Сарајева није наклоњен Српској. Они то не крију, што се види из њихове уређивачке политике. Међутим, поједини медији су превршили мјеру и почели да звецкају оружјем, што је јако опасно и изузетно неодговорно, поготово зато што то раде новинари који су донедавно важили за изузетно професионалне - каже Јовић.

Знају све министре

Политиколог Синиша Симикић каже да јавност у Српској не смије да се завара када види да се медији или новинари из Сарајева препуцавају у вези неких ствари.

- Они те међусобне анимозитете врло лако превазиђу када ресурсе и снагу требају усмјерити против Републике Српске. При томе је интересантно да се новинари из ФБиХ много више баве Републиком Српском, него обрнуто, јер гарантујем да велики број новинара из Сарајева зна састав можда и цијеле Владе Републике Српске, док новинари из Бањалуке знају само за Фадила Новалића и то због афере “респиратори” - каже Симикић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана