Novinari iz FBiH iskliznuli iz standarda profesije: Oružjem zveckaju i mediji

Darko Momić
Novinari iz FBiH iskliznuli iz standarda profesije: Oružjem zveckaju i mediji

BANjALUKA - Mediji iz Sarajeva u posljednje vrijeme se utrkuju u tome ko će više da oblati Republiku Srpsku i njene zvaničnike, pri čemu se ne libe da zveckaju oružjem i sve češće plasiraju dezinformacije koje ozbiljno uznemiravaju javnost.

Pored toga pojedini novinari su se potpuno stavili u službu određenih političkih partija i njihovih ciljeva pa u svojim tekstovima zveckaju oružjem, prizivaju otvorenu majorizaciju Srba i Hrvata i preglasavanje njihovih političkih predstavnika. Jedan od posljednjih primjera u kojem je novinar krajnje neprofesionalno i neodgovorno uznemirio javnost jeste potez novinarke Arijane Saračević Helać koja je prije nekoliko dana na “Tviteru” objavila da je “na područje BiH ušlo šest autobusa sa specijalnim jedinicama Vojske Srbije”.

- Gdje su otišli ne znam, ni s kojom namjerom. Moj izvor je pouzdan i s lica mjesta - napisala je Saračević-Helać.

Ona je tim tvitom uznemirila javnost i izazvala žestoka reagovanja da bi na kraju njene “pouzdane tvrdnje sa lica mjesta” demantovalo i samo Ministarstvo odbrane BiH te Granična policija BiH koji su objasnili da je riječ o pripadnicima Civilne zaštite Srbije koji su došli na odavno zakazanu i dogovorenu vježbu u Banjaluku, na kojoj su učestvovali zajedno sa pripadnicima Civilne zaštite FBiH.

Korak dalje i od nje otišao je dugogodišnji novinar FTV-a, a sada vlasnik i urednik portala Istraga.ba Advo Avdić. On je u petak na svom portalu objavio tekst u kojem optužuje srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika da “prijeti scenarijem iz '92”, navodeći istovremeno da ga u tome može spriječiti “samo domaća oružana sila”.

- OBA je sačuvana. Sud BiH je sačuvan. Ustavni sud BiH je sačuvan. Predsjedništvo BiH ima kapacitet da odlučuje i bez Milorada Dodika. Oružane snage BiH su pod komandom i kontrolom ratnih oficira Armije Republike BiH. Ali šta, onda, fali? Fali Tužilaštvo BiH. Jer bez naredbe Tužilaštva BiH nijedna policijska agencija ne može uhapsiti Milorada Dodika - napisao je Avdić.

Politikolog iz Banjaluke Ljubinko Jović kaže da novinari moraju imati mnogo veći stepen odgovornosti u odnosu na predstavnike drugih profesija i paziti da se ne stave u službu pojedinih politika.

- Nažalost, neprofesionalizam koji je zahvatio cijelo društvo nije zaobišao ni medije u cijeloj BiH. Pored toga, mediji su žestoko polarizovani i na prste se mogu izbrojati oni koji se trude da rade profesionalno i objektivno - kaže Jović.

On dodaje da je pogubno što su najuticajniji mediji u Srpskoj potpuno podijeljeni, dok svi mediji iz Sarajeva imaju jednak pristup kada je u pitanju stanje u Republici Srpskoj.

- Nijedan medij iz Sarajeva nije naklonjen Srpskoj. Oni to ne kriju, što se vidi iz njihove uređivačke politike. Međutim, pojedini mediji su prevršili mjeru i počeli da zveckaju oružjem, što je jako opasno i izuzetno neodgovorno, pogotovo zato što to rade novinari koji su donedavno važili za izuzetno profesionalne - kaže Jović.

Znaju sve ministre

Politikolog Siniša Simikić kaže da javnost u Srpskoj ne smije da se zavara kada vidi da se mediji ili novinari iz Sarajeva prepucavaju u vezi nekih stvari.

- Oni te međusobne animozitete vrlo lako prevaziđu kada resurse i snagu trebaju usmjeriti protiv Republike Srpske. Pri tome je interesantno da se novinari iz FBiH mnogo više bave Republikom Srpskom, nego obrnuto, jer garantujem da veliki broj novinara iz Sarajeva zna sastav možda i cijele Vlade Republike Srpske, dok novinari iz Banjaluke znaju samo za Fadila Novalića i to zbog afere “respiratori” - kaže Simikić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana