Нови удар на имовину Српске

Дарко Момић
Нови удар на имовину Српске

БАЊАЛУКА - Уставни суд БиХ на посљедњој сједници, одржаној 20. маја, усвојио је апелацију Министарства одбране БиХ у вези са књижењем више од 250.000 метара квадратних земљишта у општини Фоча које је у посједу Републике Српске на МОБиХ.

У пресуди се наводи да постоји повреда права на правично саслушање и укида пресуда Окружног суда у Требињу од 24. јануара 2018. године те се предмет враћа том суду, који је дужан да по хитном поступку донесе нову одлуку.

- Уставни суд је закључио да је редовни суд арбитрарно тумачио релевантне одредбе закона и правилника када је закључио да апеланткиња није испунила законски основ за упис промјене права у катастарском операту. Такође, прекршено је апеланткињино право на равноправност странака пред судом када апеланткиња није имала једнак процесно-правни третман са умјешачем у поступку будући да као супротна страна није била обавијештена о његовом учешћу и достављеном одговору на тужбу - наводи се у пресуди.

Министарство одбране БиХ заступано по Правобранилаштву БиХ 18. октобра 2016. године поднијело је Подручној јединици Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове РС Фоча захтјев за упис промјене права на некретнинама укупне површине 254.568 метара квадратних које су у посједу Републике Српске предложивши да у земљишним књигама као власник буде уписана БиХ - Министарство одбране БиХ, а брисана Република Српска - Министарство одбране РС.

Окружни суд у Требињу закључио је да није било основа за промјену уписа у катастру, јер апеланткиња то није тражила на основу правоснажне одлуке суда, правоснажне одлуке другог надлежног органа, уговора овјереног код суда или нотара, што су документа подобна за упис промјена у земљишној књизи у складу са Законом о одржавању премјера и катастра РС. Уставни суд БиХ оспорио је ту пресуду и вратио предмет Окружном суду на поновно одлучивање.

Правобранилац РС Милимир Говедарица каже да је ово само још један у низу покушаја од стране Правобранилаштва БиХ, односно Министарства одбране БиХ да противно нормама буду укњижена права својине у корист БиХ.

- Све надлежне организационе јединице Правобранилаштва РС предузеле су и предузимају све неопходне радње у више таквих предмета с циљем да заштите имовину Републике Српске - каже Говедарица.

Он истиче да је у извјештају о раду Правобранилаштва РС, који је усвојила Народна скупштина РС, навео да ће и надаље поступати у складу са уставним и законским одредбама, све до евентуалног доношења посебног закона, односно склапања споразума између Владе Републике Српске и Савјета министара.

- Позвали смо све релевантне институције да искористе своја законска овлашћења с циљем благовременог предузимања расположивих правних средстава како бисмо на вријеме спријечили да војна перспективна и неперспективна имовина на подручју Српске буде укњижена на БиХ - каже Говедарица.

Мијењају поредак

Шеф Клуба посланика ПДП-а и члан Одбора за уставна питања Народне скупштине РС Перица Бундало каже да је Уставни суд БиХ у превише наврата до сада исказао намјеру да мијења правни и политички поредак у БиХ.

- Уставни суд БиХ одавно је почео да излази из оквира својих надлежности, а спорови у вези са војном имовином и посебно пољопривредним земљиштем Републике Српске то само потврђују - каже Бундало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана