Нови пословник до краја године

Ведрана Кулага
Нови пословник до краја године

Бањалука - Пословник о раду Народне скупштине Републике Српске биће дефинитивно промијењен, а о томе су на посљедњој сједници скупштинског Колегијума званично обавијештени шефови посланичких клубова који су добили задатак да припреме приједлоге и доставе их на разматрање. Могуће је да нова правила понашања ступе на снагу до краја године.

 

Измјене Пословника о раду парламента Српске најавио је половином љета његов први човјек Недељко Чубриловић. У интервјуу за “Глас Српске” истакао је да ће пословник бити поново прерађен, уз оцјену да многи посланици већ дуже вријеме не поштују тај акт и свјесно крше парламентарна, али и правила елементарне пристојности у опхођењу са колегама. Чубриловић је тада оцијенио да су неки чланови тог акта у колизији те ће бити размотрено и питање временског ограничења, односно колико ће посланици имати минута на располагању за обраћање.

Недуго затим и српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик најавио је да ће на првом септембарском засједању затражити те промјене пословника које ће онемогућити деградацију те институције и препуцавања као на посљедњој, посебној сједници.

Чубриловић је, потврђено је “Гласу Српске” у Народној скупштини РС, на сједници скупштинског Колегијима почетком овог мјесеца затражио од шефова клубова да доставе своје приједлоге за измјену пословника о раду.

- Приједлози ће након тога ићи на усаглашавање - речено је у републичком парламенту.

Предсједница посланичког клуба ДЕМОС-а Споменка Стевановић изјавила је за “Глас Српске” да ће они радити на својим приједлозима који ће, како је појаснила, ићи у два смјера иако лично сматра да и постојећи пословник није лош.

- Увијек је било злоупотреба, али је евидентно у овом мандату превише од стране одређених посланика, прије свега опозиције. Не знам зашто то раде. Ту се ради о злоупотреби механизма повреде пословника и чињенице да се мора држати тачке дневног реда јер неки причају по десет минута, а ни ријечи о тренутној тачки о којој се дискутује - рекла је Стевановићева.

Своје приједлоге имаће и социјалисти.

- Може се унаприједити рад Скупштине кроз измјене правила, а када уђемо у тај процес, имаћемо идеје и сугестије - рекао је шеф посланичког клуба СП-а Максим Скоко и додао да није прецизирано до када приједлози треба да буду спремни.

Из опозиције, с друге стране, поново наглашавају да скупштинска већина најављеним измјенама пословника жели да онемогући опозиционарима да кажу шта мисле о раду и предложеним актима.

- Учествоваћемо и имаћемо приједлоге, али сматрамо да пословник може да омогући добар рад Скупштине. Они хоће да приватизују и Скупштину те да свима осталима буде забрањено оглашавање. То је невјероватна тортура коју желе да спроводе - рекао је предсједник Клуба посланика СДС-а Миладин Станић.

Посланичка права

Пословник о раду републичког парламента измијењен је посљедњи пут прије двије године. Посланици имају право и да се позову на повреду пословника, а то се често, што се могло видјети на досадашњим сједницама, злоупотребљава и претвара у наставак дискусије, реплика и препуцавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана