Никола Ловриновић, шеф Клуба посланика ХДЗ-а БиХ у Представничком дому Парламента БиХ: Цикотић неће добити мој глас

Ведрана Кулага Симић
Никола Ловриновић, шеф Клуба посланика ХДЗ-а БиХ у Представничком дому Парламента БиХ: Цикотић неће добити мој глас

Политичка ситуација у БиХ је одавно плес на жици и нисам сигуран да ће још дуго моћи овако, истакао је за “Глас Српске” шеф посланичког Клуба ХДЗ-а БиХ у Представничком дому Парламента БиХ Никола Ловриновић.

- Сваког тренутка можемо да очекујемо погоршање и да договор не буде испоштован - истакао је Ловриновић.

ГЛАС: Након блокаде која је поново била на помолу, Савјет министара БиХ је јуче именовао нове челнике у неким институцијама за које је окончана конкурсна процедура. Шта очекујете у наставку преговора о позицијама на заједничком нивоу?

ЛОВРИНОВИЋ: Ситуација није добра. Блокада дијела именовања, коју смо имали прилику да гледамо, упркос ранијем договору, па и чињеница да буџет институција БиХ за 2020. годину још није усвојен и друге неке ствари су само један од примјера потпуне одсутности одговорности од стране СДА.

Да, нека именовања су завршена након што им није прошла тактика “ако прође, прође” са којом сваки пут након договора о неким помацима имају додатне захтјеве.

ГЛАС: У реду за попуњавање је и позиција министра безбједности БиХ. Кандидат СДА је Селмо Цикотић, да ли сте промијенили мишљење? Да ли може да рачуна на Вашу подршку?

ЛОВРИНОВИЋ: Могу само рећи да ја именовање Цикотића нећу подржати због познатих чињеница у вези са ратним злочином над Хрватима Бугојна. На концу, и ову праксу је увела СДА и ваља се сјетити именовања министра за људска права и избјеглице БиХ. Забринут сам, ово стање траје већ дуже вријеме и нисам сигуран да ће још дуго моћи овако у БиХ.

ГЛАС: Ко је кључни кривац за актуелну ситуацију?

ЛОВРИНОВИЋ: Без патетике, сви. Само, нечија кривица је што је допустио политичко понашање које дуже имамо, а далеко већа одговорност, кривица је политичке опције која се понаша потпуно неодговорно или, боље речено, циљано.

ГЛАС: На кога ту мислите?

ЛОВРИНОВИЋ: Прије свега, на одговорност СДА. Та странка најмање пет година бира парламентарне партнере кад јој шта треба. Тако је увела нову демократску праксу “ад хок” парламентарне већине. У томе и јесте кривица формалне парламентарне већине која јој то допушта. То се може назвати само једном ријечју - диригована анархија.

ГЛАС: Да ли је угрожено одржавање локалних избора?

ЛОВРИНОВИЋ: Избори врло лако могу бити угрожени. Не вјерујем да то ико жели, али су добродошли за још једну прилику СДА да “закува”. Како другачије објаснити њихово учествовање у незаконитом избору чланова Централне изборне комисије БиХ, дакле директно против воље политичких партнера парламентарне већине са којом чине власт? Мислите да нису знали да ти партнери то неће нијемо посматрати? Знали су, просудите шта им је циљ.

Излаз

ГЛАС: Има ли излаза из ове блокаде? Очекујете ли скорији договор?

ЛОВРИНОВИЋ: Мислим да “политички спонзори” СДА морају постати неутрални, али заиста неутрални. Наравно, ту мислим на међународне. СДА коначно мора схватити да о нечему нема преговора. Ако нема преговора о суверенитету и територијалном интегритету БиХ, нема ни о конститутивности нити о легитимном представљању. Једноставно, зар не? Дакле, могућ је легитиман договор, али могућ је и легитиман одговор. Ја се, опет, надам договору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана