Неприхватљиви напади на права ентитета, прије свега Републике Српске ИСПРАВЉЕНО

СРНА
Неприхватљиви напади на права ентитета, прије свега Републике Српске ИСПРАВЉЕНО

САРАЈЕВО - Амбасада Руске Федерације у БиХ саопштила је да су опасни по мир и стабилност у БиХ и региону злонамјерни покушаји западне међународне заједнице, која - вођена властитим неоколонијалистичким интересима - третира Дејтон као привремену мјеру за коју је потребна ревизија.

"Сматрамо неприхватљивим сталне нападе на права и овлаштења ентитета, прије свега статус Републике Српске и њене институције гарантоване дејтонским Уставом БиХ", речено је Срни у руској Амбасади поводом 28 година од склапања Дејтонског споразума.

Русија, као држава гарант Општег оквирног споразума за мир у БиХ, досљедно се залаже за стриктно поштовање темељних принципа равноправности три конститутивна народа и два ентитета са широким уставним надлежностима који су већ готово 30 година трајан основ за дејтонску БиХ, навели су из руске Амбасаде.

Било које преиспитивање ових принципа, истичу из Амбасаде, могуће је искључиво као резултат договора локалних страна без спољног уплитања.

"Са дубоким разочарањем морамо констатовати да су вишегодишњи напори међународне заједнице за постизање помирења и стабилности у БиХ били брутално поткопани због афере незаконитог `постављења на дужност` високог представника у БиХ, држављанина Њемачке Кристијана Шмита, без одобрења његове кандидатуре у Савјету безбједности УН - јединог органа овлаштеног за давање мандата високог представника", наводи се у одговору Срни из Амбасаде.

Према наводима из Амбасаде, не подносе критику покушаји да Шмит буде наметнут БиХ постфактум, а поготово путем застрашивања која западни клуб чини према грађанима БиХ санкцијама, намјештеним кривичним процесима, те притисцима на привреднике и независне медије.

Из Амбасаде истичу да се одлучно залажу за хитно укидање понижавајућег међународног протектората у БиХ.

Амбасада Руске Федерације у БиХ подсјетила је да су прије 28 година направљени кључни кораци који су привели крају трагичан оружани сукоб у БиХ - 21. новембра је парафиран, а 14. децембра потписан Општи оквирни споразум за мир у БиХ.

"Као резултат стрпљивог и узајамно поштеног дијалога, као и тражења компромиса, амбасаде, три конститутивна народа и два ентитета – Федерација БиХ и Република Српска су се договорили о оптималним начинима мирног суживота у оквиру једне државе", навели су у Амбасади.

Данас се навршава 28 година када је у америчкој бази “Рајт Петерсон” у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак.

НАПОМЕНА

 У првобитној верзији текста, агенција Срна је навела “Данас се навршило 28 година од када је у америчкој бази "Рајт Петерсон" у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак. Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.”, што је анализом Раскринкавања оцијењено као манипулисање чињеницама.

БиХ (тада Република Босна и Херцеговина) је од 1992. године независна и суверена држава, док је Дејтонским мировним споразумом из 1995. године, дакле, “наставила своје правно постојање” као “држава”, што оповргава нетачне тврдње да се ради о “државној заједници” која је “настала” или је “створена” у Дејтону – наведено је у анализи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана