Након вакцина и руски гас у раљама политичких препуцавања: ФБиХ између реалности и магле изабрала маглу

Вељко Зељковић
Након вакцина и руски гас у раљама политичких препуцавања: ФБиХ између реалности и магле изабрала маглу

БАЊАЛУКА - Република Српска има нормалан и реалистичан поглед када је у питању њена енергетска будућност, док власти у ФБиХ воде магловиту политику, која нема ниједно реално упориште.

Каже ово за “Глас Српске” енергетичар и економски аналитичар из Београда Милош Здравковић коментаришући став власти у ФБиХ да дефинитивно одустане од гасовода “Турски ток” и да своју енергетску стабилност у будућности граде преко јужне гасне интерконекције са Хрватском, односно спајањем са “Транс-јадранским гасоводом”.

- Власти Српске су одлучиле да се “закаче” на једини реални извор гаса у региону, али и у Европи. С друге стране, стварно не схватам којом логиком су се руководили у ФБиХ. Једна је ствар шта би неко желео, а друга је реалност. Може неко Русе волети или не, али “Турски ток” је једина реалност, а поготово узимајући у обзир резерве овог енергента са којим “Гаспром” располаже. Намера ФБиХ да се по сваку цену прикључи на “Транс-јадраски гасовод” није ништа друго до бацање пара. Као прво ради се о скупљем гасу од оног руског, али и малим количинама које неће моћи ни приближно обезбедити потребе ФБиХ. Највећи део тог гаса планирано је да иде према Италији - каже Здравковић додајући како је Српска направила добар потез када се одлучила да буде дио једног тако великог пројекта као што је “Турски ток”, а који САД од самог почетка покушавају опструисати.

Према ријечима Здравковића, чак је и Турска схватила да јој америчке игре не могу много тога доброг донијети те је одлучила да своју будућност гради на руском гасу.

- Да постоји неки други извор гаса, Турци сигурно не би куповали руски. И нико нормалан не може оспоравати бенефите овог пројекта. Бојим се да су власти ФБиХ донијеле погрешну одлуку - каже Здравковић.

Када је у питању Српска, Здравковић сматра да је она направила избор који ће јој донијети многобројне еколошке и економске бенефите.

- Нема те силе која може зауставити овај пројекат - поручио је он те додао да му је драго што је Србија ставила на располагање своју логистику Српској, да би се што прије кренуло са изградњом овог капиталног пројекта.

Државно предузеће “Гас Рес” потписало је 16. марта споразум са “Србијагасом” о изградњи магистралног гасовода. Њиме ће Српска бити прикључена на гасоводни транспортни систем у Србији и на гасовод “Балкански ток”, односно “Турски ток”. Гасовод капацитета 1,2 милијарде кубних метара природног гаса годишње биће изграђен од границе Србије и БиХ, преко Бијељине, Бањалуке, Приједора и Новог Града.

Јужни коридор

Власти у ФБиХ су одустале од турско-руског тока, због притисака америчке администрације, а којој је крајњи циљ смањивање руског утицаја на Балкану. Приоритет је прикључење на “Трансјадрански гасовод”. Ради се о европској дионици” Јужног гасног коридора”, вриједног 40 милијарди долара, а који укључује гасно поље Шах Дениз 2 у Азејберџану, “Јужнокавкаски” и “Транс-анадолијски” гасовод.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана