Најнижа априлска плата легла на рачуне 22.000 радника у Српској: И спорост послодаваца кочи исплату минималца

Маријана Миљић Бјеловук
Најнижа априлска плата легла на рачуне 22.000 радника у Српској: И спорост послодаваца кочи исплату минималца

БАЊАЛУКА - Влада Српске исплатила је минималну априлску плату за 22.000 радника у РС, а да би и осталима легло на рачун 520 марака послодавци треба да што прије поднесу захтјев Пореској управи.

У Пореској управи РС нагласили су да су до сада обрадили све пристигле  захтјеве за исплату најниже плата за април.

- До сада смо обрадили захтјеве за исплату најниже плате за 22.000 радника и за те намјене потребно је издвојити више од 17 милиона марака. Те податке смо прослиједили Министарству финансија РС - казали су “Гласу Српске” у Пореској управи.

Нагласили су да, како би у што прије извршили ову обавезу, њихови  службеници раде у двије смјене те викендом те да су због тога успјели и обрадити све пристигле захтјеве пореских обвезника који се налазе на списковима које достављају надлежна министарства, а на којима су они којима је било забрањено обављање дјелатности или су престајали са радом у априлу.

- С обзиром на то да је рок за подношење писане изјаве са захтјевом 10. јуни, и овом приликом позивамо пореске обвезнике који испуњавају услове, а који се тичу исплате најниже плате и доприноса за април 2020. године, да поднесу Пореској управи РС писану изјаву са захтјевом на којем ће навести и текуће рачуне радника, а све како би што прије биле исплаћене плате за април 2020. године за преостали број обвезника - наводе у Пореској управи РС.

Министарка финансија РС Зора Видовић рекла је “Гласу” рекла је да су сви захтјеви које им је након обраде прослиједила Пореска управа за исплату најниже плате одобрени и исплаћени.

- Све што је дошло од Пореске управе је исплаћено. Према тренутним подацима евидентно је да сви послодавци нису поднијели захтјеве за исплату најниже плате за април и то је главни разлог зашто сви радници нису добили још увијек ту плату. Много пута смо до сада апеловали на привреднике да поднесу захтјев за исплату априлског минималца али очигледно да то још нису урадили сви - навела је Видовићева, која је и овим путем још једном апеловала на привреднике да што прије предају захтјеве Пореској управи за исплату најниже априлске плате јер њихови службеници раде и прековремено и викендом на обради тих докумената.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић истиче да Пореска управа не треба више никога да моли да преда захтјев за исплату најниже плате за април.

- И ми смо обавјештавали људе да што прије поднесу захтјев за исплату априлског минималца. Ако поднесу захтјев добиће паре, ако неће. Ко не поднесе захтјев и идућих дана нема право да се љути. Нема смисла више за апеловањем и позивањем привредника - навео је Тривић.

Обавезе

Према рачуници Министарства привреде и предузетништва РС укупан број запослених који нису радили у априлу је 68.603.

- Укупне обавезе за минималну бруто плату за њих износе више од 53 милиона марака - навели су раније у Влади Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана