Најављена могућност признања кривице Кесеровића и Џелка

Срна
Најављена могућност признања кривице Кесеровића и Џелка

САРАЈЕВО - На почетку одвојеног суђења Јасмину Кесеровићу и Армену Џелку за тероризам због ратовања у Сирији бранилац оптужених Сенад Дуповац најавио је да ће у оба случаја покушати постићи споразум о признању кривице са Тужилаштвом БиХ.

На почетку суђења Тужилаштво је прочитало оптужнице које Кесеровића и Џелка терете за придруживање и помагање структурама терористичке организације “Исламска држава”.

Обојици је на терет стављено да су учествовали у терористичким активностима са намјером да присиле легитимне власти Сирије на измјену уставног поретка, преноси Бирн.

Према оптужници, Кесеровић је 23. јануара 2013. отишао преко Турске у Сирију, гдје се борио под именом Абу Мухамед Ал-Босни у јединици “Бејт командос”, која је касније преименована у “Ел-Акса”.

Осим придруживања терористичкој групи, двадесетшестогодишњи Кесеровић је оптужен и да је јавно подстицао на терористичке активности.

У оптужници се наводи да је на интернету објављен видео на којем Кесеровић позива муслимане да убијају хришћане и “њихове слуге”, да им постављају експлозив у аутомобиле, те да користе ватрено оружје или нож.

“Не правите разлику између војника и цивила, као што ни њихови авиони не праве разлику између војника и цивила”, наводи се у цитираној поруци Кесеровића.

Тужилац Ћазим Хасанспахић је у уводном излагању рекао да за доказивање навода оптужнице планира позвати 14 свједока и три вјештака, те увести материјалне доказе.

“Напоменуо бих да ће свједочити они који су директно били са Кесеровићем, виђали га како одлази на страже и учествује у борбама на страни жИсламске државеж”, рекао је Хасанспахић.

Бранилац Сенад Дуповац је рекао да ће, иако се не слаже са низом навода оптужнице, одбрана покушати да постигне споразум о признању кривице.

До евентуалног постизања споразума суђење ће бити одржавано, а наставак је заказан за 27. мај, када је планирано саслушање два свједока, припадника Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ.

На почетку суђења оптужница је прочитана и Џелку, а, према њој, оптужени је напустио БиХ 12. фебруара 2013. и ратовао у Сирији.

Тужилац Дубравко Чампара најавио је 13 свједока, те вјештаке и материјалне доказе.

И у овом предмету бранилац Дуповац је најавио преговоре, наводећи да “Исламска држава” није постојала када је Џелко напустио БиХ и отишао у “арапско прољеће” и “увођење демократије”, те додајући да је она настала 30. маја 2013. године, након одласка Џелка.

Дуповац је нагласио да је Џелко 2015. рањен и постао инвалид.

Оптужени су у притвору након што су у децембру депортовани у БиХ са још петорицом других против којих се воде поступци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана