На љето коначно почиње градња зграде Уставног суда

Маријана Миљић Бјеловук
На љето коначно почиње градња зграде Уставног суда

БАЊАЛУКА - Припреме за градњу зграде Уставног суда РС су при крају, а копање темеља за нови објекат ове институције требало би да почне половином године.

У одлуци о измјени и допуни одлуке о приоритетним пројектима из програма јавних инвестиција Српске за финансирање из буџета у овој години, која је објављена у “Службеном гласнику РС”, наведено је да је три милиона марака планирано за изградњу зграде Уставног суда РС.

- Влада РС донијела је одлуку према којој ће три милиона марака за градњу зграде Уставног суда издвојити ове године из буџета, а према другом закључку Влада се обавезала да ће идуће године обезбиједити додатна три милиона - казао је “Гласу Српске” предсједник Уставног суда РС Џерард Селман.

Када је ријеч о припремама за градњу зграде Уставног суда, Селман је навео да је ова институција испунила све обавезе како би коначно почела градња њеног објекта.

- Обезбијеђено је земљиште, припремљен пројекат и извршене све остале активности. За те намјене Влада Српске је претходних година издвојила 550.000 марака. Тренутно је у фази поступак расписивања јавних набавки за консултантске услуге приликом израде тендерске документације. Надам се да ћемо до краја марта донијети одлуку о објављивању и расписивању тендера за изградњу саме зграде. Када буду завршене све процедуре по Закону о јавним набавкама, кренуће градња. Очекујем да у јуну или јулу почне изградња. Могуће је само да жалбени поступци пролонгирају градњу мјесец, два, али очекујем да ове године почне градња зграде Уставног суда - навео је Селман.

Он је подсјетио да се земљиште на којем ће се налазити нова зграда Уставног суда РС налази уз зграду Централне банке БиХ.

Скупштина града Бањалука је још почетком фебруара 2015. године усвојила одлуку о преносу права својине над неизграђеним грађевинским земљиштем на локацији Пасколина циглана на РС. То је учињено без накнаде, а плац је намијењен за изградњу нове зграде Уставног суда РС. Ријеч је о земљишту површине 1.929 квадратних метара.

Уставни суд РС годинама муку мучи са смјештајем јер нема сопствену зграду, а користи просторије на посљедњем спрату зграде старог бањалучког војног одсјека.

Милиони за зграде

У одлуци о измјени и допуни одлуке о приоритетним пројектима из програма јавних инвестиција Српске за финансирање из буџета у овој години, која је објављена у “Службеном гласнику РС”, наведено је да је за куповину пословног простора у Бањалуци за Завод за статистику Српске планирано 6,22 милиона марака.

- За куповину пословног простора у Бањалуци ради рјешавања адекватног смјештаја Правобранилаштва РС биће утрошено додатних шест милиона марака, а градњу зграде правосудних институција у Зворнику милион КМ. За градњу зграде правословног духовног центра у Мркоњићима у Требињу биће утрошен милион марака, док је за наставак санације, адаптације реконструкције и изградње Центра за обуку у Залужанима планирано три милиона марака - наведено је у “Службеном гласнику”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана