Мост “Братољуб” у функцији до краја јуна, почиње борба за нове пројекте: Кроз тунел до “Милоша Великог”

Ведрана Кулага Симић
Мост “Братољуб” у функцији до краја јуна, почиње борба за нове пројекте: Кроз тунел до “Милоша Великог”

БРАТУНАЦ, ЉУБОВИЈА - Мост “Братољуб” на Дрини који спаја Братунац и Љубовију до краја јуна би требало да буде у функцији, јер нема већих проблема у градњи граничног прелаза, на који се чека, а руководиоци општина с обје стране ријеке истичу да имају велике планове даби се још више и боље увезали.

Изградња граничног прелаза “Братољуб” почела је лани у априлу, посао је повјерен зворничкој фирми “Еником градња”, а укупна вриједност пројекта је 14,5 милиона марака. Према плановима градња граничног прелаза требало би да буде завршена до 31. марта идуће године, након чега је инвеститор обавезан да обезбиједи употребну дозволу и направи низ активности да би прелаз “Братољуб” био пуштен у рад.

Челници општине Братунац годинама истичу да су гранични прелаз и мост од огромног значаја за ту општину, али и за ширу регију. Транспортни правци ће, према њиховим ријечима, бити знатно скраћени и то ће много значити за привреду овог подручја и за становништво с обје стране Дрине. У плану је и реализација дугонајављиваног тунела испод Прослопа, којим би се средње Подриње повезало, преко Ваљева, са аутопутем “Милош Велики”.

То је за “Глас Српске” потврдио и начелник Срђан Ранкић.

- На моју иницијативу недавно је био састанак са предсједником општине Љубовија Миланом Јоваковићем. На лицу мјеста смо се увјерили како теку радови када је ријеч о изградњи граничног прелаза код моста “Братољуб”. Била је иницијатива коју смо заједнички потписали за предсједника Србије Александра Вучића и премијерку Ану Брнабић да се реконструише стари мост на Дрини, који ће, пуштањем у промет новог моста, бити пјешачки. То ће бити аорта живота средњег Подриња и у том погледу је веома важна и иницијатива да се испод Прослопа уради тунел који ће ово подручје повезати и са аутопутем “Милош Велики” - истакао је Ранкић.

Имамо заједничке планове општина и правимо планове и активности како да се све пусти у функцију да имамо значајан број радних мјеста, али и дамо нашим сусједним општинама да могу запослити своје раднике и да на овим просторима задржимо становнике.

Идентичан став има и први човјек Љубовије Милан Јовановић. За “Глас” каже да настављају сарадњу са Братунцем, у увјерењу да ће све што је добро унаприједити.

- Већ је започета израда пројектне документације за тунел и потребних студија, што ће убрзати развој средњег Подриња, односно Братунца и Љубовије. Тунел је наставак приче о мосту, јер са тим добија пун капацитет - истакао је Јовановић и додао да све иде у добром правцу те да се нада да ће у што краћем року пројектна документација бити завршена.

Подјела послова

Изградња моста “Братољуб”, у дужини од 227 метара, трајала је од октобра 2015. до маја 2017. године и коштала је око 13 милиона евра, али због непостојања прелаза још није у функцији. Србија је, према договору, завршила изградњу моста и приступне путеве са своје стране, а Република Српска изградњу приступних путева из правца Братунца, док плато за царински терминал и гранични прелаз са надстрешницом површине 2.000 квадратних метара треба да изгради БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана