Многе странке против приједлога да избори буду одгођени: ЦИК не може да намеће измјене изборног законодавства

Дарко Момић
Многе странке против приједлога да избори буду одгођени: ЦИК не може да намеће измјене изборног законодавства

БАЊАЛУКА - Већина странака противи се одгађању расписивања и одржавања локалних избора у БиХ и упозоравају да да је ријеч о политичкој иницијативи Централне изборне комисија (ЦИК) БиХ која би се тиме умијешала у измјене изборног законодавства што није у њеној надлежности.

ЦИК је упутио иницијативу Парламенту БиХ да усвоји допуне Изборног закона БиХ како би се, због стања узрокованог епидемијом вируса корона, одгодило расписивање и одржавање локалних избора.

Лидер СНСД-а Милорад Додик поручује да не треба одгодити локалне изборе јер за то нема разлога.

- Треба их расписати, покушати испоштовати законске рокове, а ако дође до угрожавања епидемиолошке ситуације имамо довољно времена да почетком септембра договоримо евентуално пролонгирање избора - нагласио је Додик.

Он је оцијенио да је Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ изабрана мимо закона и да она, као ни Парламент БиХ, није овлашћена да одлучује о пролонгирању избора.

- Избори се спроводе по изборним законима ентитета и само ако ту дође до промјена може доћи и до промјена изборне динамике. ЦИК није тај ко пролонгира изборе, нити је фактор договора. За промјене изборног закона у свим земљама се најчешће се обезбјеђује консензус учесника избора. Овдје нико не води разговор, већ се покушава нешто наметнути. ЦИК за нас није легалан и легитиман и не може бити ни саговорник о овом питању - рекао је Додик.

Он је додао да је та тема непотребна у овом времену.

- Али неки су хтјели да то заврше на брзину као што су навикли са промјеном Пословника о раду Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ или избором ЦИК-а. Вјерујем да у ФБиХ не размишљају све политичке партије на начин као што предлаже СДА да дође до одгађања избора - каже Додик.

Вршилац дужности предсједника ДНС-а Ненад Нешић сматра да локални избори не морају бити одгођени због епидемије, те да је довољно скратити рокове за предизборне активности.

Нешић је истакао да је рано за размишљање о одгађању избора, јер ће епидемија до октобра проћи и ситуација се додатно може процјењивати за два-три мјесеца, саопштено је из ДНС-а.

- Оно што би требали у овом моменту урадити јесте скратити рокове за изборне активности који су ионако предуги, па нам кампања траје по пола године - рекао је Нешић.

Према његовим ријечима, Изборни закон БиХ тренутно предвиђа три ствари, а прва је да се избори расписују 150 дана прије одржавања, када почиње рок за пријаву за овјеру политичких субјеката за учешће на изборима.

- Други рок је да се пријава за овјеру за учешће на изборима, са прикупљеним потписима, предаје најкасније 135 дана прије одржавања избора. Трећа ствар је да политичке партије предају кандидатске листе најкасније 90 дана прије избора - навео је Нешић, који је и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Он сматра да је сасвим довољно исправно рјешење скратити ове рокове и у редовним околностима, а посебно у ванредним када је изборне активности немогуће спроводити.

- Рационално и оправдано рјешење је изборе расписати крајем јула, да рок за овјеру за учешће на изборима буде до средине августа, а предаја листи до краја августа. Сулудо је да свако двије године изгубимо пола године на предизборно политикантство и зато је у интересу свих да се скрате рокови и предизборне активности - оцијенио је Нешић.

Он је подсјетио да је за одгађање избора неопходно промијенити десет кантоналних устава, два ентитетска и Устав БиХ који прописују да се избори одржавају сваке четири године.

- Уколико би покушали пролонгирати изборе без промјене 13 устава, у питање би дошао њихов легалитет и врло вјероватно би такве измјене Изборног закона БиХ биле проглашене неуставним од Уставног суда БиХ -закључио је Нешић.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић је, међутим, другачијег мишљења. Он је изјавио да ова странка сматра да је важно, што хитније, озбиљно размотрити иницијативу ЦИК-а БиХ за одгађање избора, односно измјене изборног законодавства.

Шаровић је рекао да се приближава критични тренутак, већ почетком маја, када треба расписати локалне изборе и то у условима када је на снази ванредна ситуација, а није усвојен ни буџет институција БиХ.

- Без буџета и постојања општих слобода, као што је слобода кретања и окупљања људи, није могуће створити законске услове за одржавање локалних избора, посебно уколико би овакво стање потрајало - тврди Шаровић.

Додаје да СДС сматра да наредне двије, три седмице треба искористити да све парламентарне странке у БиХ озбиљно размотре иницијативе и креирају одговарајућа рјешења, унапријед не прејудицирајући како би она изгледала, саопштено је из ове странке.

Шаровић је рекао да је у овом тренутку најважније да се на вријеме крене у сусрет могућим проблемима.

Лидер СББ-а Фахрудин Радончић оцијенио је да је захтјев ЦИК-а политички и да прво треба преживјети епидемију вируса корона, а онда доносити политичке одлуке.

- Нама је битка на живот или смрт наредних 60 дана, колико грађана и живота да спасимо, а након тога ћемо одлучивати о политичким темама - рекао је Радончић новинарима у Бањалуци.

Он сматра да у ситуацији борбе против епидемије вируса корона у БиХ не треба доности брзе одлуке, подсјетивши да је БиХ земља у којој се сваке двије године одржавају избори.

- Било би добро да се избори одржавају у марту за један ниво, а у септембру и октобру за други ниво као у другим земљама, али о томе нема консензуса свих у БиХ. То захтијева велику политичку толеранцију и договор, а за сада ми тог договора немамо - рекао је Радончић.

Радончић сматра да је одлука ЦИК-а БиХ политичка.

- Став СББ-а је увијек био прецизан. На прошлим изборима се догодила брутална изборна крађа за члана Предсједништва БиХ и за друге. ЦиК БиХ је дозволио да се ноћ уочи избора замијени 6.500 чланова бирачких одбора и неке странке су саме правиле изборни резултат и друге чашћавале – тврди Радончић.

Он је подсјетио да је тада став СББ-а био да чак неће изаћи на изборе, док се не ријеши да то буде електронски и док избори не буду поштени.

Хрватски народни сабор (ХНС) БиХ саопштио је да је ЦИК БиХ “нелегално и нелегитимно тијело” и позвао на одбацивање аката за које каже да су у супротности са законским темељима БиХ.

Хрватски народни сабор истиче да су неопходне хитне консултације демократски изабраних представника извршне и законодавне власти БиХ, као јединих овлаштених и мјеродавних да у новонасталим околностима обликују рјешења у Изборном закону у погледу свих питања која се тичу локалних избора, истичу из ХНС-а.

У ХНС-у сматрају неприхватљивим понашање ЦИК-а БиХ.

- Недопустиво је да нелегално и нелегитимно тијело преузима надлежности за које нема никаквог законског утемељења поступањем које није у мјеродавности ЦИК-а већ извршне и законодавне власти. Такво понашање сматрамо непримјереним, тим више што се БиХ тренутно налази у сложеним временима која долазе као посљедица глобалне пандемије која је узроковала истовремене изазове здравственим и економским системима - саопштено је из ХНС-а.

Из ХНС-а додају да, у складу с тим, “било која иницијатива, одлука, закључак или други акт који доноси незаконито и нелегитимно тијело не може бити прихваћен као правно ваљан, нити се по њему може поступати”.

ХНС позива на транспарентно, демократско и законски утемељено дјеловање.

Предсједник СДП-а БиХ Нермин Никшић сматра да је та одлука преурањена.

- Они сигурно нису ти који су позвани и који могу дати суд о томе до када ће потрајати стање природне несреће. Постоји низ других могућности које се могу предузети, ако ово стање заврши или ако потраје било на одржавању или одгоди избора. Нигдје се неће закаснити с одгодом уколико то развој ситуације захтјева – истакао је Никшић.

Сједница Колегијума Представничког дома Парламента БиХ требало би да буде одржана 15. априла, а сједница овог дома 23. априла и на њој би требало да се нађу предложене допуне Изборног закона иако о томе не постоји усаглашен став, сазнаје “Глас Српске”.

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ тврди да би без тих измјена 4. маја морала да распише и закаже изборе за 4. октобар, што је у оваквој епидемиолошкој ситуацији, кажу, практично неизводиво.

Из ЦИК-а БиХ у јуче је саопштено да је на кореспондентној сједници усвојен закључак о покретању иницијативе за доношење закона о допунама Изборног закона БиХ који је упућен Парламенту БиХ.

- Предложеним допунама Изборног закона БиХ уводи се појам ванредних околности које подразумијевају ванредну ситуацију, те стање природне непогоде и друге несреће, проглашене од надлежних институција у БиХ и утврђује да ЦИК има овлашћења да донесе одлуку о одгађању расписивања и одржавања избора, што до сада није било прописано - наводи се у саопштењу.

Такође, наводи се даље, предлаже се прописивање обавезе ЦИК-а да донесе одлуку о расписивању и одржавању избора кад утврди да су испуњени услови за одржавање избора у складу са Изборним законом БиХ, а најкасније у року до 90 дана од престанка ванредних околности.

- Оцјена постојања законских услова за одржавање одгођених избора била би у надлежности ЦИК-а, који би ову одлуку био овлашћен донијети и за вријеме трајања ванредних околности, уколико утврди да те околности више не онемогућавају организацију одржавања избора у складу са Изборним законом БиХ - наводи се у саопштењу.

ЦИК подсјећа да је због епидемиолошке ситуације у земљи у вези са спречавањем ширења епидемије вируса корона Савјет министара 17. марта донио Одлуку о проглашењу настанка стања природне или друге несреће на територији БиХ, као и Одлуку о поступању институција БиХ с циљем обезбјеђивања заштите живота и здравља запослених због опасности од могуће појаве епидемије заразне болести проузроковане вирусом корона.

У саопштењу се додаје да је Република Српска донијела Одлуку о проглашењу ванредног стања за територију Српске, док је ФБиХ донијела Одлуку о проглашењу стања несреће узроковане појавом вируса корона.

- Уважавајући наведену ситуацију у БиХ, ЦИК констатује да је капацитет рада институција умањен, а слобода кретања грађана ограничена. Како би расписивањем избора већ наредног дана почели тећи рокови за спровођење изборних активности, као што је прикупљање потписа од стране политичких субјеката, јасно је да у датим околностима наведено није могуће предузети, како због ограничене слободе кретања, тако и због спречавања ширења епидемије - истиче се у саопштењу ЦИК-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана