ММФ би се могао начекати

Маријана Миљић Бјеловук
ММФ би се могао начекати

БАЊАЛУКА - Међународни монетарни фонд (ММФ) чека формирање власти на нивоу БиХ и одмах након тога могли би отпочети преговори о новом аранжману, рекао је “Гласу Српске” резидентни представник те финансијске институције у БиХ Ендрју Џуел.

Нагласио је да је ММФ увијек спреман да се ангажује у БиХ те да за сада чекају само формирање нових влада.

- Чим владе буду формиране, ми ћемо свакако бити заинтересовани да чујемо који су то њихови реформски приоритети - рекао је Џуел и додао да је тренутно рано говорити о износу новог програма.

Нагласио је да би нови програм поред финансијских средстава могао укључити и реформе које би подуприједиле раст и оснажиле отпорност економије.

- Програм би на овај начин могао помоћи БиХ да се носи са изазовима са којима се тренутно суочава, првенствено са високом стопом инфлације и строжим финансијским условима, а да истовремено гради темеље за бржи и одрживији раст. Наравно, то ће у великој мјери зависити од тога колико су власти опредијељене за реформе - подвукао је Џуел.

На питање да би ММФ могао да отпочне преговоре о новом аранжману са властима на нивоу Српске, односно ФБиХ, док не буде формирана власт на нивоу БиХ, Џуел је нагласио да би разговори могли отпочети са ентитетским владама, али да би преговарали о новом програму потребне су им и информације о политикама и реформским приоритетима на свим нивоима власти.

С друге стране, имајући у виду да формирање власти у Сарајеву након сваких избора потраје мјесецима па и годину, ММФ би се могао начекати са овом причом.

И прије одржавања општих избора у БиХ често се у јавности спомињао нови аранжман домаће земље са међународном финансијском институцијом. И тада су из ММФ-а поручили да новог аранжмана неће бити прије избора.

Гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић недавно је изјавио да би нови аранжман са ММФ-ом била добра порука за инвеститоре.

- Постоји могућност за нови аранжман. Мислим да они чекају да се успостави нова власт и било би добро да то буде што прије, јер је то за нас веома важно у овом времену раста каматних стопа - рекао је тада Софтић.

Економисти са друге стране сматрају да ММФ не долази да помогне, већ су они ту не будемо дио проблема, него да се понашамо у оквиру неких правила.

- Њихов посао није да отварају нова радна мјеста. Они су ту да не банкротирамо и да редовно сервисирамо спољне обавезе - став је економиста.

Регион

Земље региона, односно Србија и Сјеверна Македонија ушле су у нове аранжмане са ММФ-ом. Србија, која протеклих година није тражила новац међународног зајмодавца, постигла је договор у аранжману који би трајао двије године у укупном износу од 2,4 милијарде евра. Званичну потврду и одобрење Одбора директора ММФ-а о аранжману Србија очекује идући мјесец. Поред те земље и Сјеверна Македонија усвојила је текст задуживања путем кредитне линије од 530 милиона евра код ММФ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана