Младен Грујичић, начелник Сребренице, о посљедњим дешавањима у тој општини: Сребреница неће бити нови дистрикт

Ведрана Кулага Симић
Младен Грујичић, начелник Сребренице, о посљедњим дешавањима у тој општини: Сребреница неће бити нови дистрикт

Бошњачки политичари, ако желе да Сребреница и цијела БиХ иду напријед, морају прихватити да су почињени злочини и над другим народима, као што Срби признају да су се десили злочини и у Сребреници и у Сарајеву гдје су страдали Бошњаци. Оно што они желе да наметну Србима никада нећемо дозволити. Ми њима не намећемо ништа што се није десило.

Поручио је то за “Глас” начелник Сребренице Младен Грујичић, реагујући на турбуленције на локалној политичкој сцени јер је у Скупштини општине, крајем прошле седмице, гласовима српских одборника усвојена Резолуција о страдању српског народа на подручју те општине у 20. вијеку.

Грујичић је поручио да је кључно да Бошњаци прихвате реалност и да се на томе гради будућност, а не на лажима, наметањима, солидарности странаца према њима, те подвукао да су требали прихватити Резолуцију јер у њој нема ниједне реченице која вријеђа Бошњаке, нити умањује њихову жртву.

- Тражимо да сви признају да су страдали и Срби јер се то види на сваком кораку, у сваком нашем селу, гдје готово свакодневно одржавамо парастосе за убијене на огњиштима. Ако наставе овакву политику, и свој народ ће одвести у дубиозу, што су почели на изборима, јер од десет могућих, због бојкота и покушаја да по сваку цијену дођу до власти, сада имају шест одборника. Резолуција је конципирана тако да осуђује злочине над свима. Приче о страдању само Бошњака су превршиле сваку мјеру и нисмо могли више да ћутимо, посебно након срамне резолуције која је усвојена у Црној Гори - истакао је Грујичић.

ГЛАС:  Речено је да се помињу и страдања осталих народа. Због чега бурне реакције са друге адресе?

ГРУЈИЧИЋ: Нико не жели да призна да је овдје страдао и српски народ, а пуна су им уста пијетета и саосјећања. А онда када их питате да ли се десио злочин над српским народом, негирају. И ова реакција Бошњака показала је да они нису спремни да прихвате истину и чињеницу да су и Срби страдали овдје. Резолуција, ниједном реченицом, не умањује ничију жртву, већ само показује да су овдје страдали Срби. Нисмо стављали никакве етикете, нити смо било кога печатирали неким квалификацијама, како раде Бошњаци, и намећу квалификацију геноцида, што је нетачно. Али, то им је битно јер је то пројекат из ранијег времена.

ГЛАС: Да ли је то разлог и за одбијање позива за формирање својеврсне комисије и да се заједнички дође до правог броја жртава?

ГРУЈИЧИЋ: Наравно. Истина им не одговара и вјероватно ће се доживотно трудити да истрају у томе да њихова лаж постане истина. Лично сам прије постављања споменика миру у Сребреници, и пред представницима ОХР-а, предложио Бошњацима да формирамо делегацију, састављену од њихових и наших политичара, која би обишла сва стратишта гдје су страдали Срби и Бошњаци и да одамо почаст, али нису прихватили јер они сматрају да гдје год је страдао Србин, да је у питању војник и заслужена жртва, а да су сви у Меморијалном центру недужни цивили. Створили су тај мит.

ГЛАС: Након Резолуције, из иницијативе “Моја адреса Сребреница” је услиједио приједлог према Интерресорној радној групи за измјену и допуну изборног законодавства да у закону буде посебно поглавље које ће регулисати изборе у општини Сребреница, што се помињало и у посљедњој изборној кампањи.

ГРУЈИЧИЋ: То је њихова непрежаљена тежња да се Сребреница издвоји из Републике Српске, односно да добије посебан статус дистрикта, гдје би они имали привилегије и заштиту од међународне заједнице, за којој и посежу сваки пут када им нешто не одговара.

Пусте жеље 

ГЛАС: Једна од идеја је да Скупштина бира начелника и замјеника који не могу бити из реда истог народа. Да ли је то реално?

ГРУЈИЧИЋ: То је неприхватљиво. Они би били најсрећнији да једноставно кажу ево имате закон према којем Србин никада не смије да буде на челу Сребренице, према којем српски одборници никада не смију имати већину, односно да Бошњаци имају апсолутну власт. Својом политиком су отјерали не само доста Срба, него и својих сународника из Сребренице. Од те идеје не може бити ништа. Остаће пуста жеља. То су више болесне амбиције, а не реалност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана