Мјештани Мањаче забринути - недопустива могућност војне вјежбе НАТО-а

РТРС
Мјештани Мањаче забринути - недопустива могућност војне вјежбе НАТО-а

Могућност да војни полигон на Мањачи, буде мета авиона А 10, који користи муницију са осиромашеним уранијумом, изазвала је негодовање мјештана овог краја. Сматрају недопустивим извођење војних вјежби које би их трајно угрозиле. Од надлежних, данас, нису добили одговор.

Војни полигон на Мањачи – мјесто је на којем би у мају сљедеће године требало да буде изведена заједничка војна вјежба америчких и Оружаних снага БиХ. Само неколико километара даље налази се заселак Кадијина Вода чији мјештани живе од пољопривреде и не могу да се помире са чињеницом да, ако буде кориштена муниција са осиромашеним уранијумом, земља на којој живе може да буде затрована милијардама година. Самим тим, би било угрожено њихово и здравље њихових породица.

“Отровали су нас свакако, па с овим желе да нас докрајче. Зар странци нигдје немају другдје да изводе вјежбе него да дођу овдје, у бившу Југославију?”, питала је мјештанка Кадијине воде Сава Милашиновић.

И Шпиро Милашиновић има случно мишљење. Каже да ако се то деси ништа више неће бити исто.

“Ми смо навикли на чист ваздух, добру воду и природу. Знате ли шта би то значило за нас”, истиче.

Буду ли грађани бојкотовали вјежбу, ризик ће морати да преузму они који ће омогућити њено евентуално извођење, упозорава члан Комисије за безбједност Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић. Иако Предсједништво БиХ још није разматрало и усвојило План међународних војних вјежби, Мајкићева тврди да су припреме за спорну војну вјежбу већ почеле.

“Прва фаза је кренула у марту ове године и траје до краја године. Ради се о обуци официра Оружаних снага БиХ, а друга фаза почиње у марту 2019. године”, истиче Мајкићева.

Да ли је извођење вјежбе извјесно, како и уз чије одобрење, нисмо успјели сазнати од представника Српске у Сарајеву, замјеника министра одбране Бориса Јеринића и члана Предсједништва БиХ Младена Иванића. Јеринић није одговарао на наше позиве, а из Иванићевог кабинета, без коментара, само нам је потврђено да ће План међународних војних вјежби Предсједништво разматрати у септембру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана