Министарству стигле пријаве због прања новца у вези са изградњом државног затвора

Ж. Д.
Министарству стигле пријаве због прања новца у вези са изградњом државног затвора

Источно Сарајево - Министарству правде БиХ пристигло је неколико пријава против општине Источна Илиџа и предузећа "Унис институт за екологију, заштиту на раду и заштиту од пожара" из Источног Сарајева због злоупотребе положаја и прања новца у вези са изградњом зграде државног затвора у Војковићима.

Сазнаје то "Глас Српске" од извора блиског овом министарству који је казао да ће Министарство правде поступити према важећим процедурама.

Општина Источна Илиџа крајем прошле године, накнаду за технички пријем зграде, само мјесец прије тог процеса, повећала је скоро десет пута. Према старој одлуци технички пријем требало је да кошта 50.000, а повећан је на 526.000 КМ. Поред тога, директор Јединице за имплементацију пројекта изградње затвора Зоран Башић открио је да је "Унис институт", који је општина Источна Илиџа изабрала за технички пријем зграде државног затвора, у сукобу интереса, јер је учествовао у изградњи тог затвора, односно био је задужен за заштиту на раду на градилишту. Проблем техничког пријема одгодио је стављање затвора у функцију, за шта је све било спремно.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша за телевизију Н1 је казао да постоје пријаве и сумње за злоупотребу положаја и прање новца, те да је Правобранилаштво БиХ покренуло управни спор.

- Не бјежим од тога и мислим да ће ако је неко одговоран и одговарати. Ако ти процеси иду паралелно са стављањем затвора у функцију, нека иду. Мени је важно да до краја године ставимо у функцију затвор - нагласио је Грубеша и напоменуо да је камен темељац постављен још 2006. али да због "бх. синдрома" градња траје 12 година.

Са начелником општине Источна Илиџа Маринком Божовићем нисмо успјели да ступимо у контакт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана