Министарство финансија покренуло процедуру израде и доношења ребаланса буџета Српске

ATV
Министарство финансија покренуло процедуру израде и доношења ребаланса буџета Српске

Министарство финансија Републике Спрске већ је покренуло процедуру израде и доношења ребаланса буџета РС за ову годину.

Како сазнаје АТВ, сви бужетски корисници су дужни да израде збирни буџетски захтјев за све буџетске јединице у својој надлежности и доставе га Министарству финансија. Већи приходи од планираног главни је основ за ребаланс буџета.

У првих осам мјесеци ове године, на рачун јавних прихода, прикупљено је више од 1,6 милијарди марака што је за 51,5 милиона више у односу на исти период прошле године.

“Доприноси такође биљеже значајно повећање. Прикупљено је средстава милијарду и 34 милиона марака, што је више од 63,5 милиона марака у односу на исти период прошле године  и представља повећање од неких 7 процената више средстава него прошле године”, каже Горан Маричић, директор Пореске управе РС.

То је доказ повећане дисциплине послодаваца и ефикаснији рад Пореске управе, сматрају економисти. Економске мјере Владе за растерећење привреде, кажу, дају значајне резултате. Како ће бити расподјељена средства још није познато. 

“Сада постоји простор да се један дио новчаних средстава који су у овом периоду већи једноставно усмјери према оним потребама друштва, да ли су то социјалне потребе, да ли су то развојне или инфраструктурне, то је сада питање. У сваком случају треба водити рачуна да се усмјеравају у ономе правцу који ће мултиплицирати бруто национални производ у кратком или дугом року”, каже Александар Љубоја, економиста.

Да је довољно разлога да буде повећан буџет Републике Српске, сматра и премијер Радован Вишковић. Он је раније најавио да би ребаланс буџета требало да се нађе пред Народном скупштином 17. септембра. Буџет Српске за ову годину је 3,2 милијарде марака, а Народна скупштина га је усвојила у децембру 2018. године. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана