Милорад Додик и Ненад Стевандић за “Глас”: Шмит не одлучује шта и како ћемо славити

Ведрана Кулага Симић
Милорад Додик и Ненад Стевандић за “Глас”: Шмит не одлучује шта и како ћемо славити

БАЊАЛУКА - Република Српска ће идуће, и сваке друге долазеће године, славити 9. јануар као Дан Републике онако како она замисли, а не према организацији коју има на уму њемачки дипломата Кристијан Шмит, који нелегално сједи у фотељи високог представника у БиХ.

Став је то саговорника “Гласа” из републичког политичког врха након што је Шмит запријетио да 2024. године прослава 9. јануара неће моћи бити као овогодишња.

Бројне мирне прославе 9. јануара - Дана Републике Српске пролазиле су у знаку оспоравања, махом бошњачких политичких представника и високих представника у БиХ, а забиљежено је и да су поједини високи функционери, попут лидера СДА Бакира Изетбеговића својевремено говорили да не виде ништа спорно у прослави тог дана, да би неколико година касније покретали апелације пред Уставним судом БиХ.

Тај суд, у којем је шест домаћих и троје страних судија, рушио је републичке законе о празницима у дијелу који се односи на прославу 9. јануара као Дана Републике Српске, али је посљедњих година то регулисано одлукама Владе те се обиљежава у свим општинама и градовима Српске.

Међутим, посљедња обиљежавања, а нарочито овогодишње у Бањалуци гдје је била свечана академија и у Источном Сарајеву гдје је уприличен, по први пут, дефиле као и премијерно представљено лако борбено возило “Вихор”, обиљежиле су жестоке реакције из Сарајева и дијела међународне заједнице.

Посљедњи у низу јуче се огласио Шмит који је за федералне медије истакао да полази од претпоставке да ће Тужилаштво БиХ провјерити и прегледати говоре с овогодишње прославе Дана Републике.

- Рекао сам да тамо немају шта тражити службеници из државне службе и полазим од претпоставке да ће се пажљиво анализирати и провјерити све што се тамо дешавало. Сада се морамо одмаћи од 9. јануара 2023. и гледати у будућност. Требало би рећи да се 9. јануар 2024. у том оквиру и на тај начин неће догодити. Дакле, могу се славити и државни и празници ентитета, али се то може радити на други начин и никоме због тога неће пасти круна с главе - поручио је, између осталог, Шмит.

На те наводе за “Глас Српске” одговорио је и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

- Шмит је нелегални високи представник, све што каже је ирелевантно и не односи се на Републику Српску - рекао је Додик, који је током овогодишње прославе истицао да је многима спорна година, а не датум јер је те године био мир, из чега произилази да је Српска, што је чињеница, створена у миру.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је Српска више заинтересована за будућност у БиХ, него Кристијан Шмит који нема легалитет Савјета безбједности Уједињених нација.

- Неизвјесна је његова будућност на тој функцији без тог легитимитета. Што се тиче притисака и стварања лоше атмосфере у вези са 9. јануаром, ваљда су сви схватили да ми, што су већи притисци на Републику Српску, славимо све грандиозније - рекао је Стевандић.

Дан Републике Српске ће се, како је подвукао, увијек славити.

- Увијек ће бити пријема, свечаних академија, дефилеа, додјеле одликовања. Нико, сем нас, на то не може утицати - закључио је Стевандић у изјави за “Глас Српске”.

Српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ прогласили су 9. јануара 1992. Српску Републику БиХ, која је касније преименована у Република Српска, а као одговор на намјеру Муслимана и Хрвата да се издвоје из Југославије и на стално прегласавање Срба на свим нивоима у БиХ, а прије сукоба.

Пријаве

Шест Удружења из Сарајева поднијело је кривичне пријаве Тужилаштву БиХ због непоштивања одлука Уставног суда БиХ и подривања уставно-правног поретка, промовисања реторике подјела и “милитаристичке” параде.

Пријаве су поднесене против Милорада Додика, Жељке Цвијановић, која је на позицији српског члана Предсједништва БиХ, градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића и Бањалуке Драшка Станивуковића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана