Милан Новитовић из Турске поручио: Српска жели да помогне дјевојчици из рушевина

Маријана Миљић Бјеловук
Милан Новитовић из Турске поручио: Српска жели да помогне дјевојчици из рушевина

АНКАРА - Старатељство над дјевојчицом Ирмак Бајрак, коју је тим из Српске спасио из рушевина разорног земљотреса у Турској, преузео је њен ујак. Она је добро. Идемо ка томе да ускоро посјети Српску, али и да обезбиједимо стипендију за њено комплетно школовање.

Рекао је то “Гласу Српске” вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић који је у Турској примио захвалницу од предсједника те земље Реџепа Тајипа Ердогана за све заслуге које је тим из Српске уложио да би помогао турском народу након разорног земљотреса. Новитовић је боравак у Турској искористио да би се распитао како је Ирмак, али и покушао да ступи у контакт са њом.

- Успоставили смо контакт са њеним ујаком. Он је преузео бригу и старање о дванаестогодишњој дјевојчици. Она је добро. Уз помоћ турских колега користим ово вријеме у Турској да ступим у контакт и разговарам са њом путем телефона. Надам се да ћу и успјети у томе у току дана - навео је јуче Новитовић.

Жеља Републичке управе цивилне заштите, наводи Новитовић, је да Ирмак ускоро посјети Српску те да њен домаћин том приликом буде предсједник Републике Милорад Додик.

- Преговарамо и о томе шта можемо да учинимо да обезбиједимо средства за њено комплетно школовање. Све те ствари и комуникација отежано иду, због цијеле ситуације у Турској, посебно у региону који је погодио разоран земљотрес. Не знам комплетну ситуацију у вези са њеном породицом, односно ко је све од чланова страдао у разорном земљотресу тог кобног фебруара - нагласио је Новитовић.

Навео је да су се чланови тима, како су и најавили, већ одрекли дијела дневница у корист спашене дјевојчице, који би ускоро требало да буде уплаћен на рачун њених најближих.

С обзиром на то да је чувени пас Тора покупила велику славу у Турској, Новитовић каже да би она ускоро требало да добије појачање.

- Тора ће вјероватно, поучени свим овим искуством које смо имали у Турској, добити ускоро ново појачање. Тако да ћемо имати више паса за потрагу у рушевинама - навео је Новитовић.

Нагласио је да настављају обуке са колегама из Турске те да већ 6. маја почиње обука за припаднике тима, односно медицинаре, а 8. маја за припаднике унутар тима за потраге и спашавање из рушевина у урбаним срединама.

- Код нас је у Српској више од 70 припадника прошло обуку. Искуства из Турске нас тјерају да тај број буде пуно већи. Настављамо да сарађујемо и са турским ПИКОМ који нам је партнер годинама уназад - навео је Новитовић и додао да ће имати и заједничке обуке са колегама из Србије и Хрватске.

Захвалница

Милан Новитовић рекао је да је захвалница коју је добио од Ердогана у ствари захвалност свим спасиоцима из Републике Српске који су на прави начин и у правом тренутку одговорили потребама турског народа након разорног земљотреса.

- Захвалница припада свим спасиоцима Републичке управе цивилне заштите, односно свим спасиоцима из БиХ који су по било којем основу отишли у Турску и пружили помоћ угроженом становништву - навео је Новитовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана