Мићевић: Ни фенинг са приватних рачуна нећемо узети за себе

Глас Српске
Мићевић: Ни фенинг са приватних рачуна нећемо узети за себе

Бањалука - Породица трогодишње Софије Мићевић која је, чекајући операцију у Америци, преминула 26. априла у Београду од акутне лимфобластне леукемије, позвала је све хуманитарне организације из Републике Српске и БиХ да им се јаве ако им је потребан новац за лијечење болесне дјеце.

"На Софијином рачуну, који је уједно наш приватни рачун, има 159.508 долара. На рачуну у маркама је 556.384 КМ закључно са данашњим даном. Овај новац биће преусмјераван за сву другу болесну дјецу и са њега нећемо узети ни фенинг", рекао је Срни Софијин отац Вања Мићевић одговарајући на прозивке да ова средства породица жели да задржи за себе.


Мићевићи су потврдили да прекидају сваки облик сарадње са Хуманитарном организацијом "Будимо људи" јер, како тврде, њихова кћерка је изгубила битку за живот дјелимично и због спорости бирократије.

"Ми смо се на почетку акције жСрцем за Софијуж сагласили са тим удружењем да ће све паре скупљене током акција за помоћ Софији бити преусмјерене другој болесној дјеци. Али, понављамо, проблем није настао јер смо жељели да прекинемо сарадњу са организацијом жБудимо људиж, већ због бирократије и чекања у вези са преусмјеравањем новца другој болесној дјеци са подрачуна организације жБудимо људиж који је отворен на име Софија Мићевић", рекли су Мићевићи.

Они то илуструју случајем Хане Пашанбеговић којој је хитно био потребан новац за лијечење очију у Турској.

"Обратили смо се организацији жБудимо људиж да се са подрачуна отвореног на име наше кћерке уплати помоћ за Хану. Дефинисано је да ће 10.000 евра од 30.000 колико је потребно, бити уплаћено 11. маја, али се чекало 23 дана", наводе Мићевићи и с тим у вези поручују да раније нису хтјели да удовоље захтјеву Хуманитарне организације "Будимо људи" да сав новац са њиховог приватног рачуна буде пребачен на рачун ове организације.

Они поручују да их погађа то што их прозивају због новца, иако није прошло ни 40 дана од сахране мале Софије.

"Погодила нас је објава на друштвеним мрежама од људи из организације жБудимо људиж да хоћемо новац да узмемо себи, иако ниједна марка није прешла преко приватних рачуна", рекао је Вања Мићевић.

Из Хуманитарне организације "Будимо људи" данас је саопштено да је у акцији "Срцем за Софију" на рачун ове организације прикупљено 271.235 КМ, те да није испоштован договор са Софијиним родитељима да ће, ако дијете из било којег разлога не оде на лијечење у Балтимор, сав новац прикупљен у акцији бити обједињен на једном подрачуну организације "Будимо људи".

"До данашњег дана организација нема сазнања о износима на КМ и девизним рачунима родитеља. Имамо доказе да је на дан 9. мај на рачуну било 554.554 КМ и 159.508 долара, а у рачуне у швајцарским францима и еврима никако до сада нисмо имали увид. Организација правно и морално одговара само за износ на свом рачуну. Од новца који је на рачунима Софијиних родитеља, а прикупљен је у акцији жСрцем за Софијуж се ограђујемо", саопштено је из ове организације.

Из организације "Будимо људи" наводе да су закључно са данашњим даном од суме прикупљене у акцији "Срцем за Софију" исплатили 105.893 КМ.

Од тог износа 60.000 КМ је уплаћено на Софијин рачун у Новој банци када је требало да отпутује за амерички Балтмор, 7.875 КМ дато је за трошкове Софијине сахране, а 16.560 КМ за концентраторе кисеоника за сестре Гојић из Добоја.

"За трошкове лијечења Хане Пашанбеговић из Зенице уплаћено је 19.558 КМ, за трошкове одласка и преглед малог Милана Шарића из Бањалуке код специјалисте у Грацу 1.400 КМ, док је 500 КМ преусмјеравање новца уплаћеног од руководства Дома здравља Бањалука за лијечење њихове раднице Милке Латиновић", наводе из ове организације.

Из Хуманитарне организације "Будимо људи" поручују да је на Софијином подрачуну на располагању 165.342 КМ које ће бити усмјерене на трошкове лијечења друге дјеце, као што је и обећано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана