Малобројни Срби одали пошту најмилијима на гробљу у Приштини

Срна
Малобројни Срби одали пошту најмилијима на гробљу у Приштини

ПРИШТИНА - Забране уласка српским ходочасницима на Косово и Метохију, исписивање фашистичких порука на Храму Христа Спаса и страх од могућих хапшења, разлози су због којих је мали број Срба данас, на Задушнице, одао пошту најмилијима на православном гробљу у Приштини, изјавио је приштински парох Станиша Арсић.

“Све се сабрало, почевши од некаквих спискова на којима се налазе имена Срба наводно осумњичених за ратне злочине, забране уласка ходочасницима, исписивање фашистичких порука на Храму Христа Спаса, до јутрошње забране Србима да организовано изађу на највеће православно гробље на Космету - приштинско, имају за последицу мали број оних који су одали пошту својим најмилијима”, рекао је протојереј Арсић.

Он је поручио да насљедници Срба чији посмртни остаци почивају на гробљу у Приштини, упркос свему, не смију дозволити да мртви буду заборављени.

“Морамо схватити да приштинске институције неће водити бригу о нашим гробљима на подручју Приштине, а има их двадесетак, већ то морамо чинити ми, посебно они рођени у Приштини који не би смели да одустану од наше вере и традиције да бар на Задушнице изађемо на гробље, очистимо га и паљењем свећа одамо им пошту”, нагласио је свештеник Арсић.

Он је навео да је више десетина пута упућивао захтјев комуналном предузећу “Паштрими” да, као што одржавају муслиманско гробље, одржавају и православно, али да они те захтјеве “смишљено одбацују или се правдају кошењем траве на десетак метара квадратних од око два хектара површине гробља”.

“Плашим се, уколико се њима препусти одржавање гробља, да ће оно нестати”, каже протојереј Арсић који је данас служио опијело на само седам гробишта.

Аутобус са 50 православних вјерника из централне Србије, који су кренули да обиљеже Задушнице и посјете храмове Српске православне цркве на Космету, враћен је јутрос из Косовске Митровице за Београд, изјавио је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана